Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο – Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

Πρέπει να διαβάσετε

Το αποτύπωμά της και στον ελληνικό τουρισμό, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στο σκέλος των εσόδων για το σύνολο του έτους, άφησε η ρευστή διεθνώς, οικονομική συγκυρία και οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών. Η αύξηση εσόδων και αφίξεων το α’ οκτάμηνο του 2023, επιβραδύνθηκε χωρίς ωστόσο, να ακυρώνει τις εκτιμήσεις για ένα νέο έτος ρεκόρ για τον τουρισμό. Ρυθμούς, δε, κατέβασε και ο Αύγουστος, καταγράφοντας πτώση σε όλες τις βασικές αγορές – τροφοδότες της χώρας με τις πυρκαγιές της Ρόδου, της Κέρκυρας και του Έβρου, να έρχονται να προστεθούν στις διεθνείς προκλήσεις και να περιορίζουν -ευτυχώς προσωρινά – κρατήσεις και τουριστικές ροές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,2% τον Αύγουστο του 2023 και κατά 15,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,4% τον Αύγουστο του 2023 και κατά 18,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Μειωμένα έσοδα κι αφίξεις από τις βασικές αγορές τροφοδότες τον Αύγουστο

Παρά την όποια αύξηση καταγράφηκε όμως, τα έσοδα από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού ήταν μειωμένα τον Αύγουστο, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί η Γαλλία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,7% και διαμορφώθηκαν στα 625,6 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν πτώση 5,9% φτάνοντας τα 755 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα188,7 εκατ. ευρώ. Μειωμένες κατά 54,1% ήταν αντίστοιχα και οι εισπράξεις από τη Ρωσία οι οποίες έφτασαν μόλις τα 3,2 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, μικρή αύξηση της τάξης του 4,6% παρουσίασαν τα έσοδα από τους Γάλλους ταξιδιώτες, τα οποία έφτασαν τα 379,7 εκατ. ευρώ.

Πανομοιότυπη ήταν η εικόνα και στην περίπτωση των αφίξεων με την ταξιδιωτική κίνηση να καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι μειωμένη στην περίπτωση της Γερμανίας κατά 7,1%, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 5,8% και των ΗΠΑ κατά 50,3% . Στην περίπτωση των αφίξεων δε μείωση της τάξης του 3,7% καταγράφηκε και από την αγορά της Γαλλίας.

Παρά το καμπανάκι που χτυπά το προαναφερθέν αρνητικό πρόσημο βέβαια, τα έσοδα στο σύνολο του έτους δεν δείχνουν να απειλούνται αφού εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2019 τα έσοδα από Γερμανία έφτασαν τα 549 εκατ. ευρώ, 14% λιγότερα από φέτος, αυτά από την Γαλλία 287 εκατ. ευρώ, 32% χαμηλότερα από φέτος, ενώ αυτά από Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 637 εκατ. ευρώ και παρατηρήθηκαν μειωμένα κατά 18,5% σε σχέση με φέτος. Η μικρότερη διαφορά μεταξύ Αυγούστου 2019 και Αυγούστου 2023 παρατηρήθηκε στα έσοδα από την αγορά των ΗΠΑ, τα οποία ήταν μόλις 1,5% υψηλότερα σε σχέση με το έτος σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό (186 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 έναντι 188,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2023).

Αμερικανοί και Γάλλοι ενισχύουν τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ το 2023

Οι καλές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών ωστόσο, καθώς και η έγκαιρη έναρξη της σεζόν και φέτος, έδωσαν ώθηση της τάξης του 15,3% στα έσοδα και κατά 18,4% στις αφίξεις, σε επίπεδο οκταμήνου. Παράλληλα δε, θετικό ήταν το πρόσημο και σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.

Μεταξύ Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες καταγράφηκαν αυξημένες κατά 24,5% σε σχέση με πέρυσι και ακολούθησαν οι εισπράξεις από την Γαλλία, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 14,3%. Μικρότερη άνοδο ωστόσο σημείωσαν οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία – 4,9% – ενώ οριακά αυξημένες – 1,1% – ήταν οι εισπράξεις από τη Γερμανία, παρότι από τη χώρα έφτασαν 6,1% περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, η μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο οκταμήνου παρατηρήθηκε από την αγορά των ΗΠΑ – 44,9%- και ακολούθησε η αγορά της Γαλλίας 7,3% και της Γερμανίας. Στην περίπτωση των Βρετανών, η χώρα μας υποδέχτηκε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ταξιδιωτών σε σχέση με πέρυσι (+0,3%).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι επιδόσεις οκταμήνου ενισχύουν την αισιοδοξία για το τέλος της χρονιάς, αφού ήταν καλύτερες σε επίπεδο εσόδων από την χρυσή χρονιά του 2019. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία για παράδειγμα ήταν το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σχεδόν 20% υψηλότερες από αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2019 (2.346,0 εκατ. ευρώ έναντι 1.961 εκατ. ευρώ το 2019) αυτές από τη Γαλλία αυξημένες κατά 38% (1.136,3 εκατ. ευρώ το ‘23 έναντι 825 εκατ. ευρώ το ‘19) αυτές από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ αυξημένες κατά 21% και κατά 22% αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο έτος, αφού οι υφιστάμενοι αστερίσκοι όχι απλά παραμένουν αλλά πολλαπλασιάζονται μετά και τον πόλεμο στον Ισραήλ.

Πηγήinsider.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα