Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τον Μάρτιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τα σεισμικά της Κρήτης στην κυβέρνηση – Ενδείξεις για αίτημα ερευνητικής γεώτρησης από ExxonMobil

Πρέπει να διαβάσετε

Το 2022 κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στα γραφεία της τότε ΕΔΕΥ, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα για το αν διαθέτει ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Δυο χρόνια μετά έχει έρθει αυτή η στιγμή. Τον Μάρτιο αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία από τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη. Τότε θα ενημερωθεί η κυβέρνηση από την κοινοπραξία ExxonMobil- Helleniq Energy και εφόσον οι ενδείξεις είναι ισχυρές, το σχήμα θα υποβάλει αίτημα για ερευνητική γεώτρηση. Την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Τα πάντα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η μέχρι σήμερα επεξεργασία των δεδομένων ευνοεί το επόμενο βήμα από την κοινοπραξία, δηλαδή να κάνει ερευνητική γεώτρηση. Εφόσον αυτό πράγματι επαληθευτεί, η κοινοπραξία θα προβεί μέσα στην άνοιξη στο σχετικό αίτημα.

Το βέβαιο είναι ότι ένα και πλέον χρόνο μετά την ανακοίνωση από την ΕΔΕΥΕΠ του προγράμματος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έξι μπλοκς της χώρας (Κέρκυρα, Ιόνιο, Ιωάννινα, Κυπαρισσιακός, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης), η κουβέντα για τους υδρογονάνθρακες ξανανοίγει. Και πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε τι ακριβώς κρύβουν τα χερσαία και θαλάσσια αυτά οικόπεδα, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενος γύρος παραχωρήσεων.

Ασφαλώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα δύο μπλόκς της Κρήτης που ερεύνησε η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy στην οποία ακούγεται καιρό τώρα ότι ενδιαφέρεται να μπει η Chevron. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο φέρεται να ενδιαφέρεται έντονα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, όπως αποδεικνύουν οι συχνές επαφές του με τα μέλη της κοινοπραξίας και την ελληνική πλευρά, καθώς και η πολυμελής ομάδα που συμμετείχε το Δεκέμβριο στις εργασίες του 4th EAGE Eastern Mediterranean, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι αν επαληθευτούν οι προσδοκίες και επιβεβαιωθούν τα σενάρια για αξιόλογα διαθέσιμα απολήψιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα εντελώς νέο ενεργειακό τοπίο στη χώρα.

Σημειωτέον ότι τα μπλοκς της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα διεκδικούμενο σημείο από τη Λιβύη, η οποία πέρυσι τον Ιανουάριο είχε προβεί σε αιτιάσεις για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονταν νοτιοδυτικά του νησιού, για λογαριασμό της ExxonMobil – Helleniq Energy.

Και όπως είχε απαντήσει το ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Τρίπολης, οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έλαβαν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στο γεγονός ότι το Μάρτιο θα ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Τέλης Αιβαλιώτης. «Οι σεισμικές έρευνες δείχνουν αν υπάρχει (σημαντικό κοίτασμα) και πόσο πιθανολογείς να υπάρχει. Εάν η πιθανολόγηση είναι πολύ ισχυρή, μετά προχωράς σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δεις αν όντως αυτό που είδες υπάρχει και μετά είναι η εκμετάλλευση. Το Μάρτιο θα έχουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, με την απόφαση να ανήκει στην κυβέρνηση», είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο κ. Αϊβαλιώτης.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία των συλλεχθέντων δεδομένων, αυτή κράτησε περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2023.

Επίσης θυμίζουμε ότι οι πέντε από τις επτά σεισμικές έρευνες που οργάνωσε  η ΕΔΕΥΕΠ είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 και έγιναν από δύο ειδικά σκάφη τα οποία ήταν εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας όργανα μέτρησης. Είχαν προηγηθεί δύο στις αρχές του 2022. Συνολικά από τις επτά έρευνες συλλέχθηκαν γεωφυσικά δεδομένα σχεδόν 13.000 χλμ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα