«Το ζήτημα επανίδρυσης του κράτους»

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες επιβράβευσαν με την ψήφο τους την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα ισχυρό ποσοστό, εκτιμώντας ότι κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα όρθια μέσα από κρίσεις μεγάλων διαστάσεων, όπως το μεταναστευτικό, η υγειονομική με την πανδημία του κορονοϊού και η ενεργειακή με την έκρηξη της ακρίβειας των τιμών σε όλα τα επίπεδα.

Οι κρίσεις δυστυχώς συνεχίζονται με επίκεντρο την πολιτική προστασία αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα όπως το ζήσαμε το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο.

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στη Ρόδο, στην Αττική και στον Έβρο, περάσαμε στις πρωτοφανείς πλημμύρες με πάνω από δεκαπέντε ανθρώπινες απώλειες, χιλιάδες πνιγμένα ζώα, περιουσίες κατεστραμμένες και τη Θεσσαλία να μετατρέπεται σε μια απέραντη λίμνη.

Όλα αυτά τα συμβάντα έχουν αναστατώσει την κοινωνία και οι πολίτες ζητούν από τον πρωθυπουργό να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις των ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο, όπως έκανε στην πρώτη τετραετία, κινητοποιώντας αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό. Όλες οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τραγωδίες και κρίσεις, οι κοινωνίες σοκάρονται και απογοητεύονται. Η αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία είναι ότι η επικρατούσα κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά και απαιτούνται ριζικές αλλαγές παντού στον κρατικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο και αυτοδιοικητικό τομέα.

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε για την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους, την εποχή που το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη κατέρρεε υπό το βάρος των φαινομένων διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Όμως ο ίδιος αργότερα όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος έκανε πίσω, δεν το τόλμησε. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά δύσκολα γεγονότα με κυριότερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και την υγειονομικής πανδημίας του κορονοϊού, που φρέναραν την οικονομική δραστηριότητα και πάγωσαν την επενδυτική προοπτική της χώρας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μόνο η επανίδρυση του κράτους αλλά «η επανίδρυση ολόκληρης της χώρας». Όχι μόνο σε έργα υποδομής και αλλαγών του τρόπου λειτουργείας των υπηρεσιών του κράτους, αλλά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των πολιτών.

Η αδιαφορία, ο «ωχαδερφισμός», η ατιμωρησία και η αναξιοκρατία είναι διαβρωτικά κοινωνικά φαινόμενα όπως τα νερά των ποταμών που πλημμύρισαν τη Θεσσαλία, τα οποία μαζί με το διχασμό και την τοξικότητα της μνημονιακής περιόδου, δημιούργησαν συνθήκες αποπροσανατολισμού προς την πρόοδο και την ευημερία.

Μπορεί οι κρίσεις και τα φαινόμενα να ακολουθούν το ένα το άλλο και πολλοί από θεσμικούς κρατικούς λειτουργούς να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στους ρόλους και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης είναι απογοητευτικό.

Αυτό το μοντέλο κράτους – κυβέρνησης δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, χρειάζεται γκρέμισμα για να χτιστεί από την αρχή, χωρίς τους απαραίτητους συμβιβασμούς και … ισορροπίες.

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση και η αξιοκρατία σε όλους τους οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες και όποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του να πηγαίνει σπίτι του.

Σωστή η δήλωση αλλά και η απόφαση παραίτησης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με αφορμή το απαράδεκτο – τραγικό περιστατικό θανάτου του 36χρονου επιβάτη του πλοίου Blue Star Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.

Το μήνυμα που θα δοθεί από την κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες χωρίς εξαιρέσεις, από την πρόληψη, την κατασκευή υποδομών, μέχρι την καθημερινή ασφάλεια όλων των πολιτών.

Αυτή είναι σήμερα η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις όλες τις απαραίτητες κινήσεις όχι μόνο για την αποκατάσταση των επιπτώσεων που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές, αλλά στις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις της επανίδρυσης του κράτους, που θα καθορίσουν οριστικά το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών.

Άλλα Πρόσφατα