Το Βενιζέλειο εκπέμπει SOS – Παίρνουν γιατρό από την υποστελεχωμένη ΜΕΘ και τον στέλνουν στη Θεσσαλονίκη

Πρέπει να διαβάσετε

«Φωτιά» έβαλε στο Βενιζέλειο έγγραφο το οποίο εστάλη στο νοσοκομείο με το οποίο ένας γιατρός ζητείται να αφήσει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να συνδράμει σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις καθώς όπως τονίζουν γιατροί του νοσοκομείου η ΜΕΘ είναι ήδη υποστελεχωμένη και η λειτουργία της βρίσκεται σε οριακό σημείο.

«Συνεχίζονται τα πλήγματα στο Βενιζέλειο με ένα έγγραφο το οποίο εστάλη στο νοσοκομείο με το οποίο ζητείται να στείλουμε ένα γιατρό από εδώ, από μια μονάδα ήδη υποστελεχωμένη, να βοηθήσει στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο Creta24 o πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ν. Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, θα ήταν αντισυναδελφικό να μην βοηθήσουμε συναδέλφους, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουμε γιατρούς και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Η υποστελέχωση της μονάδας είναι πια σε οριακό επίπεδο και δεν μπορούν να βγουν πια οι εφημερίες», σημείωσε ο κ. Κωστάκης ο οποίος συμπλήρωσε πως η ΜΕΘ του Βενιζέλειου καλύπτει όλα τα επείγοντα περιστατικά, όπως και όλα τα επείγοντα περιστατικά covid τα οποία χρίζουν διασωλήνωσης.

Αυτή τη στιγμή η μονάδα διαθέτει 15 κρεβάτια σε λειτουργία, σύμφωνα με τον ίδιο και διαθέτει μόλις 9 γιατρούς. «Αν φύγει άλλος ένας γιατρός να πάει Θεσσαλονίκη η Μονάδα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Κωστάκης ενώ ανέφερε πως ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί να προκηρυχθεί μια θέση γιατρού στη ΜΕΘ, η οποία θα χηρέψει σύντομα αφού μια γιατρός συνταξιοδοτείται, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.

Προβλήματα σύμφωνα με τον πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ν. Ηρακλείου, εντοπίζονται τόσο στη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, απ’ όπου 5 γιατροί έχουν αποσπαστεί σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και στο αιματολογικό εργαστήριο, όπου μια γιατρός έχει αποσπαστεί στο Ρέθυμνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της διευθύντριας ΩΡΛ του Βενιζέλειου Άννας Σταυριανάκη. «Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί την εποχή του κορωνοϊού είναι πολλά. Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα των αναισθησιολόγων των χειρουργείων, τα οποία δεν είναι στελεχωμένα επαρκώς με αποτέλεσμα να μην γίνονται πολλές επεμβάσεις και να ταλαιπωρείται ο κόσμος», σημείωσε.

Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ζητούνται γιατροί από ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο για να συνδράμουν σε άλλες περιοχές. «Το καταλαβαίνω, αν υπήρχε επάρκεια γιατρών στο Βενιζέλειο αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ και να μπορούσαμε να προσφέρουμε. Εμείς χρειαζόμαστε γιατρούς για να στελεχώσουν τη δικιά μας ΜΕΘ όχι να στέλνουμε και αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Σταυριανάκη αποκάλυψε μάλιστα πως το πρόβλημα στο νοσοκομείο δεν αφορά μόνο στη ΜΕΘ αλλά είναι γενικότερο, ενώ φαίνεται να επανεμφανίζονται ράντζα, γυρνώντας το νοσηλευτικό ίδρυμα πολλά χρόνια πίσω. «Υπάρχει και χωροταξικό πρόβλημα γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χειρουργικού τομέα έχει συρρικνωθεί σε μισό όροφο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συσσωρεύονται στα ράντζα. Απαράδεκτό να επιστρέφουμε σε παλιές καταστάσεις».

Από την πλευρά της, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, σχολίασε το εξής, «Πιέζεται πάρα πολύ η συμπρωτεύουσα. Ζητήθηκε να βοηθήσουμε ως ΥΠΕ τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη. Ένας Εντατικολόγος από Χανιά και ένας Εντατικολόγος από Βενιζέλειο θα πάνε να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Ο λόγος που επιλέχθηκε το Βενιζέλειο είναι γιατί όταν είχαν ζητηθεί από την ΥΠΕ Κρήτης οι ανάγκες για ιατρούς στη μονάδα, το νοσοκομείο μας είχε δώσει την ανάγκη για 4 μόνιμες θέσεις ιατρών και η ΥΠΕ Κρήτης μαζί με το Υπουργείο Υγεία βάσει νόμου στελέχωσε τη μονάδα με 5 μόνιμους ιατρούς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα