Το τείχος της ανο(η)σίας

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου

Από τον πρώτο μήνα της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2020, οι ειδικοί όχι απλά το συζητούσαν αλλά το προεξοφλούσαν λέγοντας : Η ασφαλέστερη άμυνα στον πόλεμο κατά της πανδημίας δεν είναι τα περιοριστικά μέτρα, είναι η παρασκευή του εμβολίου, η διάθεσή του και ο εμβολιασμός της κοινωνίας.

Εκείνο που διδαχθήκαμε από την πανδημία είναι η επίτευξη ενός κοινού σκοπού με μια συλλογική προσπάθεια για τη θωράκιση της Δημόσιας υγείας. Οι μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και η καραντίνα, αποδείχθηκαν απαραίτητα για την αναχαίτηση της πανδημίας της CONID-19. Γι’ αυτό όπως σωστά μέχρι σήμερα τηρήσαμε τις αποστάσεις και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, έτσι και τώρα οφείλουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διαδικασία του εμβολιασμού, για να κτίσουμε το τείχος ανοσίας κατά της διασποράς του φονικού ιού.

Αν κάποιος δεν έχει πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ζητάει απαντήσεις για το λόγο που η επιτροπή και η κυβέρνηση αυστηροποιούν το μέτρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει την απάντηση. Πρόκειται για την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση 50 γονέων και εκπαιδευτικών που είχαν προσφύγει για υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test).

Υπενθυμίζουμε επίσης μια άλλη απόφαση που αφορούσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ με το ίδιο σκεπτικό. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατέψει τους πολίτες λαμβάνοντας όλα τα νόμιμα μέτρα που διαθέτει εντός του Συνταγματικού πλαισίου για να παρακινήσει και να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει τη Δημόσια υγεία όλων των πολιτών που τήρησαν τα μέτρα της καραντίνας και βοήθησαν με την στάση τους την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και για κείνους που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, παραμένοντας αρνητές του κινδύνου από τον κορονοϊό μέχρι και σήμερα.

Τα σημάδια που δείχνουν την πορεία της υγειονομικής κρίσης γίνονται ανησυχητικά, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά να αγγίζουν τα 2.000.

Η χαλάρωση των μέτρων, η εκκίνηση της ανάπτυξης, του τουρισμού, των μετακινήσεων και οι μεταλλάξεις, προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες για σοβαρό υποτροπιασμό της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές η μελέτη του μοντέλου CORE του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προβλέπει κρούσματα που θα φθάνουν τα 2.600 τέλη Ιουλίου και 4.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν δεν δημιουργηθεί το περιβόητο τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιστούν καλό θα είναι να συμβουλευτούν του ειδικούς και ιδίως τους γιατρούς τους. Εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που αρνούνται τον εμβολιασμό εξακολουθούν να επιμένουν, σημαίνει ότι το κάνουν συνειδητά, επιδεικνύοντας εγωκεντρισμό και ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τελικό συμπέρασμα προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο εμβολισμός. Όσοι το σκέπτονται, διαφωνούν ή αρνούνται το εμβόλιο είναι σαν να μην αποδέχονται την πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά όλους τους πολίτες και βλάπτουν σοβαρά την οικονομία. Δεν τίθεται θέμα διχασμού της κοινωνίας, είναι θέμα προστασίας της Δημόσιας υγείας.

Για το θέμα αυτό η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τους αρνητές της πραγματικότητας. Η βασική ευθύνη για την τύχη του τείχους της ανοσίας που κτίζεται για να προστατέψει την κοινωνία, ανήκει στην Ελληνική πολιτεία, η οποία καλείται να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας και θέτει επιτακτικά το ζήτημα της εμβολιαστικής υποχρεωτικότητας.

Απαιτείται άμεση θεσμοθέτηση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όχι μόνο στους υγειονομικούς αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι η αιχμή του δόρατος της υγείας των πολιτών, που καλούνται να γκρεμίσουν το τείχος της «ανοησίας» που κτίζεται για να φυλακίσει με νέα lockdowns την Ελληνική κοινωνία.

Άλλα Πρόσφατα