Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι κινήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να καλυφθεί το έλλειμμα επάρκειας ισχύος των 90 MW για τη θερινή σεζόν στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα 60 MW πρόκειται να καλυφθούν με την μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον Αθερινόλακκο, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Το μεγάλο δίλημμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστεθούν τα υπόλοιπα 25 με 30 MW ώστε οι τέσσερις νομοί του νησιού να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι, οπότε και η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα.

Αν και υπήρχε η απόφαση να μετακινηθεί αεριοστρόβιλος της ΔΕΗ από τη Ρόδο στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, εντούτοις οι ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ζήτησαν από τη ΡΑΕ να παραμείνει ο αεριοστρόβιλος κι αυτό το καλοκαίρι στη Ρόδο, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα στο νησί των Ιπποτών.

Έτσι, η μία εναλλακτική είναι να ενοικιαστεί αεριοστρόβιλος που θα τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Χανίων. Το κόστος αυτής της λύσης είναι στα 5 με 6 εκ. ευρώ όσο περίπου και το να μεταφερθεί και να επιστραφεί ο εξοπλισμός της Ρόδου. Ωστόσο το κόστος της παραγωγής ρεύματος είναι υψηλό.

Η δεύτερη λύση που εξετάζει η ΡΑΕ είναι να φέρει μικρό σκάφος ανοικτά του Αθερινόλακκου το οποίο θα έχει 3 ή 4 μονάδες εσωτερικής καύσης ισχύος 20 MW η κάθε μία, παράγοντας την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη του ελλείμματος.

Η τελευταία λύση αν και απαιτεί την καύση του ρυπογόνου μαζούτ, εντούτοις θεωρείται ως η πλέον οικονομικά συμφέρουσα λύση.

Πηγή: energypress.gr