Το «Πρόγραμμα Κνωσός 2025» μεταμορφώνει το Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού με υποδομές διεθνών προδιαγραφών

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα μεταμορφώσει το Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, με επίκεντρο την ανακαίνιση του Στρωματογραφικού Μουσείου Κνωσού, βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η κληρονομιά που άφησε ο Άρθουρ Έβανς.

Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Κνωσός 2025», που με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει υποδομές διεθνών προδιαγραφών για τις μελλοντικές γενιές ερευνητών, θα εξασφαλίσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων και θα προσελκύσει νέους ερευνητές αλλά και την τοπική κοινωνία.

Ο Δρ. Κωστής Χρηστάκης

«Είναι το πρώτο Στρωματογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, το 1906, ως προτεραιότητα του Έβανς για την ασφαλή φύλαξη και μελέτη των ευρημάτων από τις ανασκαφές» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Επιμελητής Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας Κωστής Χρηστάκης. «Ο Έβανς εφάρμοσε μια πρωτοποριακή μέθοδο, αυτήν της στρωματογραφικής έννοιας της ανασκαφής, σύμφωνα με την οποία η ανασκαφή ενός χώρου γίνεται όπως τα αρχαιολογικά στρώματα έχουν δημιουργηθεί και όχι με κατακόρυφη φορά» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα φυλάσσονταν αρχικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και σε κάποιους χώρους στη Βίλα Αριάδνη. Η θέση του Επιμελητή Κνωσού δημιουργήθηκε το 1926 για τη διαχείριση των συλλογών, ενώ το 1966 κατασκευάστηκε το «Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού», που σήμερα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως χώρος αποθήκευσης και μελέτης του υλικού από τις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

«Το κτίριο έχει λαβωθεί σοβαρά από τον χρόνο γι’ αυτό και η Βρετανική Σχολή Αθηνών ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο, το «Πρόγραμμα Κνωσός 2025», που θα δώσει νέα πνοή τόσο στο Στρωματογραφικό Μουσείο όσο και συνολικότερα στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού» τόνισε ο κ. Χρηστάκης που εξήρε τη συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και ειδικότερα τη σταθερή υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Το Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού θα αποκτήσει έναν ημιώροφο έκτασης άνω των 700τ.μ., ο οποίος θα στεγάσει χώρους μελέτης και συντήρησης ευρημάτων, ενώ οι αποθηκευτικοί του χώροι θα αυξήσουν το δυναμικό των ήδη υφιστάμενων χώρων αποθήκευσης στο ισόγειο. «Πρόκειται για έναν «ναό» γνώσης και όχι έναν χώρο έκθεσης, με πρόσβαση στην έρευνα και εκπαίδευση της νέας γενιάς αρχαιολόγων. Θα κατασκευαστούν νέες υπερσύγχρονες αποθήκες για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, βιο-αρχαιολογικών καταλοίπων, ανάλυσης της κεραμικής από τις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό ενώ κάποιες αρχαιότητες που μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής από την 7η χιλιετία π.Χ. έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα εκτεθούν σε προθήκες στον πρώτο όροφο, προσβάσιμες για τους φοιτητές και τα σχολεία» υπογράμμισε ο κ. Χρηστάκης.

Ο προϋπολογισμός μόνο της ανακαίνισης του Στρωματογραφικού Μουσείου ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από δωρεές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το επόμενο εξάμηνο θα αρχίσει η προσωρινή αλλά ασφαλής αποθήκευση των συλλογών στη Βίλα Αριάδνη, ενώ σε έναν χρόνο εκτιμάται η έναρξη της ανακαίνισης και μερικής ανακατασκευής του Μουσείου. «Σε δύο με τρία χρόνια θα δούμε ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο που θα εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας» κατέληξε ο κ. Χρηστάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα