Το πόρισμα του Δήμου για τον μαθητή που έπεσε από ύψος 5 μέτρων σε σχολείο – «Υπήρξε μεγάλη ώθηση από μέσα»

Πρέπει να διαβάσετε

Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μαθητή του 3ου Γυμνασίου Λαμίας, ζητεί ο Δήμος Λαμιέων, που άμεσα διενήργησε αυτοψία μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε ήδη στην Αστυνομική Αρχή.

Ο 13χρονος μαθητής βρισκόταν σε χώρο του προαυλίου και όταν πήγε να στηριχθεί με την πλάτη στα κάγκελα, μέρος από τη σιδερένια κατασκευή υποχώρησε με αποτέλεσμα το παιδί να βρεθεί στο κενό.  Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος μετέβη τόσο στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα, όσο και στο Νοσοκομείο Λαμίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του μαθητή, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους γονείς του 13χρονου.

Αναλυτικά, το πόρισμα αυτοψίας της Διεύθυνσης Υποδομών και Τενχικών Έργων του Δήμου Λαμιέων:

«Σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη σήμερα στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας στον Αφανό, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή, σημειώνουμε τα παρακάτω:

1.- Με εντολή του Δήμαρχου, αμέσως μετά το περιστατικό και για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων, διετάχθη έρευνα από την Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Εργων του Δήμου, στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε το ατύχημα και για την κατάσταση της περίφραξης, σε αυτό το σημείο.

2. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εκδόθηκε πόρισμα και με εντολή του Δημάρχου, διαβιβάζεται στην Αστυνομική Αρχή, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια του ατυχήματος.

3. Όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στο εν λόγω πόρισμα:

«[….] Από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική.

Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες Εικόνες 4 και 5 και να υποχωρήσει.

Σημειώνουμε ότι στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης [….]»

4.- Ως Δήμος Λαμιέων εκφράζουμε την λύπη μας για αυτή την εξέλιξη, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον 13χρονο μαθητή και θεωρούμε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως για τα αίτια του ατυχήματος.

Ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, αλλά και το Νοσοκομείο Λαμίας και συνομίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης και τους γονείς του μαθητή, στους οποίους και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Δήμου σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα ενημέρωσε και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προς πλήρη ενημέρωσή σας, σας κοινοποιούμε και το πόρισμα της αρμόδιας αρχής, το οποίο διαβιβάζεται στην δικαιοσύνη.

Πόρισμα αυτοψίας για περίφραξη 3ου Γυμνασίου

Σήμερα στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, στη Λαμία έπειτα από περιστατικό πτώσης μαθητή στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας μεταβήκαμε στο χώρο του σχολείου και διαπιστώσαμε τα εξής:

1. Ο χώρος όπου τελέστηκε το ατύχημα δεν αφορά χώρο του κυρίως προαυλίου του σχολείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για εξωτερικό χώρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο ύψος 3,00 μ. περίπου σε σχέση με το κυρίως προαύλιο του σχολείου και είναι περιφραγμένος με μεταλλικά πλαίσια με πλέγμα που έχουν ύψους περί το 1,50 μ. Ο χώρος εσωτερικά και γύρω από την περίφραξη είναι φυτεμένος σε απόσταση 2,00 μέτρων περίπου και προκειμένου να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος το σημείο αυτό θα πρέπει να ανέβει δύο βαθμίδες μεγάλες ύψους περίπου 80 εκατοστών. (βλ. Εικόνα 1 και 2)

lamia
lamia2

2. Από την περίφραξη αποκολλήθηκε το εσωτερικό-κεντρικό πλέγμα ενός τμήματος, που στηρίζεται σε πλαίσιο σιδερογωνιάς. Η μεταλλική κατασκευή στο σύνολο της δεν παρουσιάζει κάποια φθορά παρά μόνο επιφανειακή οξείδωση, η οποία όμως δεν καθιστά την μεταλλική κατασκευή αποσαθρωμένη και μη λειτουργική. (βλ. Εικόνα 3).

lamia3

3. Το εσωτερικό πλέγμα της μεταλλικής κατασκευής δέχτηκε μεγάλη ώθηση με αποτέλεσμα να στραβώσει η σιδερογωνιά στο πάνω μέρος όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες Εικόνες 4 και 5 και να υποχωρήσει.

lamia4
lamia6

4. Σημειώνουμε ότι στους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας μας ουδέποτε διαπιστώθηκε επικινδυνότητα στην περίφραξη του 3ου Γυμνασίου, αλλά ούτε έχουν υπάρξει και αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίφραξης».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα