Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Το πλύσιμο των χεριών είναι πιο σημαντικό από τη μάσκα»

Πρέπει να διαβάσετε

Για τις εξελίξεις στις μελέτες εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, τις δοκιμές φαρμάκων για άλλες παθήσεις και τη δραστικότητά τους σε ασθενείς με Covid-19 αλλά και την σταδική άρση των μέτρων μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

Εμβόλιο, φάρμακα, νικοτίνη και η «αναποτελεσματική» ρεμδεσιβίρη

Όπως ο ίδιος ανέφερε για το εμβόλιο γίνονται πολλές μελέτες όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι που να βρίσκεται κοντά στην παραγωγή. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία», σημείωσε ο κ. Κούβελας τονίζοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αναφορικά με τα φάρμακα ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε πως τα μόνα που δείχνουν να έχουν αποτελέσματα είναι τα φάρμακα για την αρθρίτιδα τα οποία αποδίδουν όμως μόνο στο τελικό στάδιο της νόσου.

«Οι ασθενείς που έχουν γλιτώσει από βαρύ πνευμονικό οίδημα, έχουν γλιτώσει από αυτά τα φάρμακα«, ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας παράλληλα πως παίζει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος χορήγησής τους.

Ο κ. Κούβελας εξήγησε πως «υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο σημείο σε ότι αφορά τη χορήγησή τους και αυτό γιατί αν τα δώσουμε νωρίς μπορεί να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή, ενώ αν τα δώσουμε πολύ αργά δεν έχουν πλέον κανένα αποτέλεσμα.»

«Ελπίζαμε ότι φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούσαν θα ήταν αποτελεσματικά και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε ο ίδιος ενώ υποστήριξε πως η ρεμδεσιβίρη είναι αναποτελεσματική στον ιό.

«Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα αντιιικό φάρμακο για το οποίο είχαν ήδη προχωρήσει οι μελέτες πριν την εμφάνιση του ιού. Δεν είναι φάρμακο για τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ενώ υποστήριξε πως «οι καμπύλες του φαρμάκου δεν δείχνουν να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν βελτιώνει τη βαρύτητα ενός περιστατικού αλλά ούτε και το προσδόκιμο ζωής. Φαίνεται απλά να μειώνει της ημέρες νοσηλείας.»

Αναφορικά με τις τελευταίες μελέτες που θέλουν τη νικοτίνη να έχει προστατευτική δράση ενάντια στον κορωνοϊό ο κ. Κούβελας διευκρίνισε πως «δοκιμάζεται σαν προστασία, αφού η νικοτίνη είναι ένα νευροτοξικό προϊόν, το οποίο «δηλητηριάζοντας» τα κύτταρα τα εμποδίζει από το να «χτυπηθούν» από τον ιό.»

«Μόνη λύση είναι η ανοσία της αγέλης»

Ένα ακόμη σημείο που στάθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ ήταν τα σχολεία. «Δεν θα έκλεινα τα σχολεία, θα έβαζα σαπούνια στα σχολεία», σχολίασε ο κ. Κούβελας, σημειώνοντας πως πρέπει οι μαθητές να είναι πολύ προσεκτικοί με την ατομική τους υγειινή, τώρα που θα κληθούν να επιστρέψουν στα θρανία.

«Το πλύσιμο των χεριών είναι πιο προστατευτικό από τη μάσκα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως αφού πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκπαιδευτικές δομές, το γεγονός ότι ανοίγουν λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού «δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο».

«Το πρόβλημα», συνέχισε ο καθηγητής, «είναι η εργασία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Και επειδή σε αυτή τη φάση φάρμακο δεν υπάρχει η μόνη λύση είναι η ανοσία της αγέλης.»

«Δεν ξέρω τελικά ποιος κερδίζει χρόνο, εμείς ή ο ιός»

«Το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη», συνέχισε ο κ. Κούβελας τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιδανικό θα ήταν να υπήρχε «ένας γιατρός ανά γειτονιά», καθώς όπως τονίζει σε αυτή την περίπτωση όταν παρουσιαστούν κρούσματα θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποκλειστούν μεμονωμένες περιοχές και όχι ολόκληρες περιφέρειες.

Ο κ. Κούβελας μάλιστα δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του για τα μέτρα περιορισμού και την επερχόμενη άρση τους. «Πλέον αναρωτιώμαστε μήπως ο καθηγητής Ιωαννίδης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ είχε δίκιο και όλο αυτό έγινε χωρίς λόγο και το μόνο που προκλήθηκε ήταν ζημιά στην οικονομία. Μήπως απλά καθυστερούμε τους θανάτους, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αυτός ο αργός θανάτων θα σταματήσει και δεν θα έχουμε για παράδειγμα στο τέλος του χρόνου όσους θα είχαμε χωρίς μέτρα.»

«Δεν ξέρω τελικά ποιος κερδίζει χρόνο, εμείς ή ο ιός», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τέλος άσκησε δριμεία κριτική για το γεγονός πως δεν έχει ενισχυθεί όπως θα έπρεπε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αφού όπως τονίζει αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα νέα κρούσματα με τη μικρότερη δυνατή διασπορά στην κοινότητα.

«Δεν έχει σημασία αν πήραμε νωρίς τα μέτρα, αλλά αν άλλαξε κάτι για να τα άρουμε και προσωπικά δεν βλέπω να έχουμε χαράξει καμία στρατηγική για την επόμενη ημέρα», κατέληξε ο κ. Κούβελας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα