Αυτό είναι το πιο σύντομο αεροπορικό ταξίδι στον κόσμο – Διαρκεί… 53 δευτερόλεπτα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα ταξίδια με το αεροπλάνο είναι -κατά κύριο λόγο- μια όμορφη εμπειρία. Ωστόσο, όλη η διαδικασία από την άφιξη στο αεροδρόμιο και το check in, την επιβίβαση, την πτήση και στη συνέχεια την παραλαβή των αποσκευών απαιτεί αρκετό χρόνο.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν ισχύει για όσους πετάξουν από το Γουέστρι στο Πάπα Γουέστρι στη Σκωτία. Πρόκειται για μια πτήση που διαρκεί… μόλις 53 δευτερόλεπτα!

Όλη η διαδικασία του ταξιδιού διαρκεί συνήθως από ενάμιση έως 2 λεπτά, ενώ όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός και το βάρος των αποσκευών μικρό, το ταξίδι διαρκεί μόλις 53 δευτερόλεπτα και σύμφωνα με τη λίστα των Ρεκόρ Γκίνες, είναι η συντομότερη πτήση στον κόσμο.

Το ταξίδι έχει αναλάβει η σκωτσέζικης εταιρεία Loganair, με τα αεροπλάνα της να διανύουν την απόσταση των μόλις 2,7 χιλιομέτρων δύο με τρεις φορές την ημέρα, συνδέοντας το Γουέστρι, ένα νησί που βρίσκεται στην άκρη του νησιωτικού συμπλέγματος των Ορκάδων (Orkney Islands), λίγο βορειότερα από τις ακτές της Σκωτίας, με το ακόμα μικρότερο και απομακρυσμένο νησάκι Πάπα Γουέστρι (Papa Westray). 

Το νησάκι των 80 κατοίκων

Αποτελεί την σανίδα σωτηρίας για τους 80 κατοίκους του νησιού, αλλά και για τους τουρίστες, οι οποίοι το καλοκαίρι επιδιώκουν να ζήσουν την εμπειρία της διαδρομής και τις ομορφιές που κρύβει το νησάκι.

Η καμπίνα του αεροσκάφους -όπως θα ήταν αναμενόμενο- δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα βανάκι και μπορεί να φιλοξενήσει έως 9 ανθρώπους -τον πιλότο και 8 επιβάτες. Ο θόρυβος της πτήσης ανυπόφορος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν καθίσεις στην πρώτη θέση από τις 4 σειρές που διαθέτει μπορείς να παρακολουθείς τον πιλότο… εν ώρα εργασίας.

Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη αεροπορική διαδρομή ξεκινάει από το Μέινλαντ, το μεγαλύτερο νησί των Ορκάδων. Ένα ταξίδι περίπου 15 λεπτών έως το Γουέστρι και στη συνέχεια η διαδρομή για το Πάπα Γουέστρι με τη πτήση LM711 που της χάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ.

O λόγος που υπάρχουν αυτές οι πτήσεις είναι πως ενώ οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολλά νησιά του αρχιπελάγους των Ορκάδων είναι τόσο μικρές, οι κάτοικοι είναι λιγοστοί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικονομικό κίνητρο για να κατασκευαστούν γέφυρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται είτε με πλοία, είτε αεροπορικώς.

Η προσγείωση στο αεροδρόμιο του Πάπα Γουέστρι γίνεται σε έναν από τους τρεις διαδρόμους που διαθέτει, -με χαλίκι ή γρασίδι και αγριολούλουδα- ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου. Δύο αδέλφια είναι οι φύλακες του αεροδρομίου, ενώ διαθέτει κι ένα πυροσβεστικό όχημα σύμφωνα με το CNN.

Η τιμή του εισιτηρίου κοστίζει 20 δολάρια και ο δρόμος της επιστροφής κάνει τη συντομότερη πτήση του κόσμου να μοιάζει ακόμη μικρότερη, όπως γίνεται με όλες τις διαδρομές της επιστροφής.

 

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα