Το οικονομικό μέλλον των Δήμων – Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Βόλο το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι Ψηφιακοί Πράσινοι Δήμοι». Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ των δημάρχων της Κρήτης που δίνουν το παρόν στο Βόλο είναι και ο Μανόλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, λίγες ώρες πριν τη λήξη του Συνεδρίου, σημείωσε πως ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης κι Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με την κατανομή των νέων ΚΑΠ. Η μελέτη τέθηκε προς ψήφιση και προβλέπει την ανακατανομή των ΚΑΠ από το 2024, με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους ορεινούς δήμους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

«Βασικό είναι ότι δε θα μειωθούν οι πόροι σε κανένα δήμο και τα υπόλοιπα λεφτά τα οποία σταδιακά θα αρχίσει να δίνει η κυβέρνηση για το έτος 2023 είναι 120 εκ.» σημείωσε ο κ. Κοκοσάλης.

Βάσει και της νέας πληθυσμιακής απογραφής της χώρας, τέθηκαν κάποια κριτήρια για την κατανομή των χρημάτων στους Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως την έκταση, τα δημοτικά διαμερίσματα, την ορεινότητα κ.α.

«Αυτό που απασχολεί όλους μας είναι η βιωσιμότητα των δήμων», τόνισε ο κ. Κοκοσάλης, κάνοντας λόγο για την αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και της πολυετούς έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίων των δήμων. «Από το 2010 με τα μνημόνια η μείωση των υπαλλήλων στους δήμους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε ότι σε αυτά τα 12 χρόνια συνατξιοδοτήθηκαν πάρα πολλοί υπάλληλοι, χωρίς όμως αυτό να συνοδευτεί με ανανέωση του προσωπικού, ενώ οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους δήμους είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Το πρόβλημα επιτείνεται από την κινητικότητα των υπαλλήλων, δηλαδή τη μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες του κράτους».

Αναφερόμενος στην οικονομικούς πόρους, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων έκανε λόγο για σχέση υποτέλειας της αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος. «Πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει δικούς της πόρους, δικές της ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Σε αυτό αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης, ο οποίος δήλωσε πως 20.000 αρμοδιότητες που έχει τώρα σε κεντρικό επίπεδο το κράτος, θα μοιραστούν στην αυτοδιοίκηση και ο καθένας πλέον θα ξέρει τι έχει να κάνει».

Μιλώντας με αριθμητικά στοιχεία, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε πως σήμερα στην αυτοδιοίκηση μοιράζονται 1 δισ. 400 εκ. ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του κράτους. Οι πόροι αυτοί θα αυξηθούν κατά 120 εκ. ευρώ. Πριν την κρίση, τα λεφτά στην αυτοδιοίκηση ήταν κοντά στα 4 δισ. ευρώ! «Ταυτόχρονα όμως οι αρμοδιότητες συνεχώς αυξάνονται. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όταν δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι που εμείς απαιτούμε για να μπορούμε να λειτουργήσουμε; Δεν πρέπει να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Δε λέμε να κάνουμε σπατάλες. Ούτε περιμένουμε ότι θα ξαναφτάσουμε στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, αλλά να πάμε σε κάποια οικονομικά νούμερα που να επιτρέπουν τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα