«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό», λένε οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ – Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ του νομού Ηρακλείου οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί το νερό και ζητούν την απόσυρσή του.

«Ο αγώνας δεν σταματά μέχρι να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας, Λιναρίτης Γιάννης.

«Είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά αυτού το νομοσχεδίου που αποτέλεσμα έχει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, είναι για όλους τους πολίτες και δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου Χρήστος Μπότσας.

Το ψήφισμα των Σωματείων ΔΕΥΑ Νομού Ηρακλείου:

«Αυτές της ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή ,παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών (270 περιπτώσεις απο το 2000) ,επανάφερε την διαχείριση του νερού στους Δήμους.

Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό! Έχουν εκτελέσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αφαλάτωσης από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ποιο αναπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού! να το καταψηφίσουν!

Χθες με εισήγηση του Σωματείου ΔΕΥΑΗ, το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα κατά του πολυνομοσχεδίου.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, που είναι πηγή ζωής, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν τον αγώνα μας συνδράμοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, από την “πίσω πόρτα”!

ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη 14 Μάρτη πλημμυρίζουμε την πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ = ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΚΡΙΒΟ!».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα