Το νέο νομοσχέδιο στη παιδεία

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Στην Ελλάδα ένα από τα διαχρονικά προβλήματα που έχει συζητηθεί ευρέως και είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία , είναι η παρουσιαζόμενη έλλειψη σταθερής πολιτικής στα θέματα της παιδείας .

Γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάθε νέα κυβέρνηση απαραίτητα να παρουσιάζει την δική της πολιτική με ένα αλλά και περισσότερα νομοσχέδια στη Βουλή για την παιδεία.

Είναι γνωστό ότι μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια , η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η καθιέρωση συγκεκριμένης βάσης εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα .

Η κατάργηση του ασύλου ψηφίστηκε από την αρχή της κυβερνητικής θητείας και τώρα προχώρησε η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τις λοιπές αλλαγές για την αναβάθμιση της παιδείας .

Το θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ίσχυσε από φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις .

Όταν το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταργήσει την τεχνολογική εκπαίδευση βαφτίζοντας τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ, αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία δεν υποσχέθηκε πρόσβαση στα πανεπιστήμια με λευκές κόλλες , αλλά δεσμεύτηκε προεκλογικά την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης .

Είναι βέβαιο ότι είναι πέρα από κάθε λογική η εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια με βαθμούς 4,5 κάτω από την βάση.

Με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν τα πανεπιστήμια να ορίζουν αυτόνομα τον συντελεστή που τίθεται για τις σχολές τους, ώστε οι νέοι που εισάγονται ,να έχουν τις γνώσεις και την δυνατότητα να αποφοιτήσουν και να σταδιοδρομήσουν στην επιστήμη που θα επιλέξουν .

Μπορεί ο σημερινός τρόπος των πανελλαδικών να είναι ψυχοφθόρος για μαθητές και γονείς και πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματικός αφού πολλοί φοιτητές δεν εισάγονται σε σχολή της επιθυμίας τους ,είναι όμως και πρέπει να παραμείνει αξιόπιστος.

Με την στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού ,στο συγκεκριμένο θέμα για την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση .

Υποσχέθηκαν ότι όταν γίνουν κυβέρνηση <<όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται αδίκως ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει , θα έχουν την δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέτουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση θα εισαχθούν στα ΑΕΙ ,γιατί, όπως είπαν , η δική μας λογική δεν είναι να κόβουμε φοιτητές από τα πανεπιστήμια.>>

Είναι βέβαιο ότι αυτή η δήλωση ομοιάζει με πλάνη χείρον της πρώτης , δηλαδή εκείνης του 2014 όταν έλεγαν ότι θα σκίζονταν τα μνημόνια και η κατάργηση των θα γινόταν με ένα νόμο και ένα άρθρο .

Για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία κόμμα αντιπολίτευσης υπόσχεται αναδρομική εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ ,παίζοντας με τις ελπίδες χιλιάδων νέων υποψηφίων.

Εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν κανονικά το 2023, συνολικά μέχρι τότε θα είναι περίπου 60.000 οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν εισαχθεί από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής , οι οποίοι θα μπουν στα ΑΕΙ αμέσως σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απαξίωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι λανθασμένη και άδικη ,γιατί υποσκάπτει τα θεμέλια της παιδείας του μέλλοντος, προκαλώντας στους νέους παραίσθηση εφησυχασμού με αποτέλεσμα να επιδιώκουν την επιτυχία χωρίς προσπάθεια ,με εισαγωγή κάτω από την βάση , κάλπικη χωρίς αντίκρισμα στην παιδεία και την κοινωνία.

Η υπόσχεση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για μεταχρονολογημένη είσοδο στα ΑΕΙ δεν πρόκειται ποτέ να εξαργυρωθεί θα παραμείνει ακάλυπτη επιταγή ,γιατί στις επόμενες << εκλογικές εξετάσεις >>, στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα μείνει κάτω από την βάση η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλα Πρόσφατα