Το λεοντόψαρο «εισβάλει» και στην Κρητική κουζίνα

Πρέπει να διαβάσετε

Αναγκαστικές αλλαγές υποχρεώνεται να κάνει η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου στην εκδήλωση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ιεράπετρα. Έχει ως σκοπούς την εξοικείωση με τη… γεύση του λεοντόψαρου και την ανακάλυψη διαφόρων τρόπων παρασκευής και ψησίματος του νέου αυτού είδους ψαριού που έχει εισβάλλει στα νερά της Ανατολικής Κρήτης, προκειμένου να το βάλομε στην κουζίνα μας και σιγά- σιγά στο διατροφικό μας πρόγραμμα, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό και τους πληθυσμούς του. Την εκδήλωση, όπως ήδη είχε γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ από τον περασμένο μήνα  διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και ντόπιους ψαράδες, που θα προμηθεύσουν φρέσκα λεοντόψαρα για ψήσιμο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ότι ύστερα και από την τροπή που λαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή συνωστισμού με το ορισθέν πλαφόν των εκδηλώσεων μέχρι 50 άτομα μέγιστο, εγκαταλείπεται η ιδέα πραγματοποίησης της εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο, στο λιμάνι Ιεράπετρας με φόντο τον Καλέ, που είχε κατ’ αρχήν προταθεί. Ως νέος χώρος επιλέγεται υπαίθριος, εντός του ξενοδοχείου «Robinson Club» στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, το οποίο ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του από την TUI.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται κατ’ αρχήν για τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά η οριστική ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα.

 

Τα πιάτα

O Aντιπεριφερειάρχης συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Άρη Παυλάκη και  στελέχη της κουζίνας του ξενοδοχείου, οι σεφ του οποίου θα ασχοληθούν με τη δημιουργία τουλάχιστον τριών «πιάτων» με λεοντόψαρο που θα προτείνουν στους δημοσιογράφους, που θα προσκληθούν να παραστούν στην εκδήλωση αυτή, για να προβάλουν στο ευρύ κοινό το νέο βρώσιμο ψάρι…

Μάλιστα, προσανατολίζονται τα τρία πιάτα που θα ετοιμάσουν να συνδέονται και με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, αφού το κρέας του συγκεκριμένου ψαριού προσομοιάζει με της σκορπίνας, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για ψαρόσουπα ή κακαβιά, μαγειρεμένο με λαχανικά ή χόρτα (μπάμιες ή άλλα).

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, η χρήση του λεοντόψαρου ως πρώτης ύλης, πρωτόγνωρης και για τους σεφ του συγκεκριμένου ξενοδοχείου θα αποτελέσει πρόκληση και στοίχημα, να δημιουργήσουν συνταγές. Τα πιάτα τα οποία θα δοκιμάσουν οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, θα πρέπει να τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό να τα προβάλουν ανάλογα, συστήνοντάς τα στο ευρύτερο κοινό.

Συμφωνήθηκε τις επόμενες μέρες να παραδοθούν στην κουζίνα του ξενοδοχείου μια μικρή ποσότητα λεοντόψαρων ώστε οι σεφ του ξενοδοχείου να ασχοληθούν σε προπαρασκευαστικό στάδιο. Αλλά και να πειραματιστούν με το νέο ψάρι, για να καταλήξουν στα πιο αντιπροσωπευτικά, κατά την άποψή τους, πιάτα, τα οποία και θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση.

Δικαιολογώντας την επιλογή ξενοδοχείου για να φιλοξενηθεί η εκδήλωση, ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι αυτό το επέβαλε από τη μια η ανάγκη συμμόρφωσης με ό,τι ορίζουν οι αποφάσεις νομοθετικού περιεχομένου για τις εκδηλώσεις αυτές, καθώς αν γινόταν σε εξωτερικό, δημόσιο χώρο, θα ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα όποια μέτρα, ελεγχόμενης προσέλευσης και εισόδου στο χώρο της εκδήλωσης.

Ήδη στο χώρο του ξενοδοχείου, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα, όπως εξάλλου θα τηρηθούν ανάλογα και κατά την ημέρα της εκδήλωσης.

 

Για ευρεία κατανάλωση

Εκτός από τους δημοσιογράφους, θα προσκληθούν και ορισμένοι επιχειρηματίες εμπορίας ψαριών, είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Αφού στόχος είναι το λεοντόψαρο να ενταχθεί στη γκάμα των ψαριών που διακινούνται μέσω της αλυσίδας που ξεκινά από τον αλιέα και μέσω ιχθυοσκαλών καταλήγει σε ιχθυοπωλεία και εστιατόρια. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Γουλιδάκης, τεράστιες ποσότητες φιλεταρισμένων και επεξεργασμένων ασιατικών ψαριών εισάγονται κατεψυγμένα ή σε άλλη μορφή, και χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη διατροφική αλυσίδα διεθνώς, αλλά και εδώ στην Κρήτη. Γιατί όχι και το λεοντόψαρο, το οποίο μάλιστα θα χρησιμοποιείται και φρέσκο, διερωτήθηκε. Στόχος είναι να εισαχθεί στην αγορά, για να αποτελέσει ψάρι ευρείας κατανάλωσης, εξήγησε.

Μάλιστα, είχε διατεθεί σε ιχθυοπωλεία της περιοχής με αρχική τιμή 3 ευρώ το κιλό, αλλά η ζήτηση ήταν πολύ μικρή ή ανύπαρκτη για το είδος, που γευστικά είναι παντελώς άγνωστο στο κοινό και απαιτεί και ένα ειδικό τρόπο καθαρισμού από τις μεγάλες άκανθες και πτερύγια που φέρει, τα οποία όμως οι ίδιοι οι ψαράδες ή οι ιχθυοπώλες  μπορούν να τα πωλούν καθαρισμένα, όπως κάνουν για τα περισσότερα άλλα πωλούμενα, φρέσκα ψάρια.

«Η εκδήλωση αυτή δε θα είναι η μόνη, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις ώστε το λεοντόψαρο να γίνει ευρέως γνωστό ως ένα εύγεστο και υγιεινό έδεσμα. Έτσι εξασφαλίζεται μια άριστη τροφή και παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό μέσο ελέγχου του πληθυσμού του εισβολέα αυτού στους ψαρότοπους της Κρήτης, όπου κινείται και δρα ανταγωνιστικά με άλλα ενδημικά είδη της ιχθυοπανίδας», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

 

 

Πηγή: anatolh.com

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα