Μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας ανέλαβε το πνευματικό Κέντρο Καλεσσών διοργανώνοντας τον 3ο κύκλο σεμιναρίων για την καλλιέργεια της ελιάς, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη των εταιρειών Proactive – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Cretan Mill Αλμπαντάκης, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για το ορθολογικό κλάδεμα της ελιάς και την παραγωγή περισσότερου και ποιοτικότερου ελαιολάδου με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσιολογία των ελαιοδέντρων.

Η ανταπόκριση που βρήκε ήταν εντυπωσιακή, αποδεικνύοντας ότι τα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους παραγωγούς της Κρήτης χρειάζονται εξειδικευμένη ενημέρωση και παροχή ειδικών γνώσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive, Νίκος Μπουνάκης, ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά του ελαιολάδου συνεχώς εντείνεται και οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται διαρκώς. Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα σαν ελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις ούτε έχει καταφέρει να κερδίσει το μερίδιο της αγοράς που της αναλογεί.

Το κρητικό λάδι έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν στους παραγωγούς να έχουν σημαντικά οφέλη, αν υιοθετήσουν όλα εκείνα τα μέσα και τις πρακτικές που θα διευρύνουν το μερίδιό τους στη διεθνή αγορά.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Σπυρίδων Λιονάκης, Ερευνητής, Γεωπόνος και ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης.