Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται ο πόλεμος στο Ιράν με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη «έχει ηττηθεί εντελώς» και εκλιπαρεί να κλειστεί «συμφωνία», αλλά ο ίδιος δεν τη θέλει.
Είχε προηγηθεί σημαντικό αμερικανικό πλήγμα στο νησί Χαργκ του Ιράν, καίριας σημασίας εξαγωγικό κόμβο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «κάθε στρατιωτικού στόχου» στο νησί.
Παράλληλα όπως διαβεβαίωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα αρχίσει «πολύ σύντομα» να συνοδεύει πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ.
Η Τεχεράνη πάντως σηκώνοντας το γάντι απείλησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πετρελαϊκών ή ενεργειακών υποδομών της, θα την οδηγούσε σε στοχοποίηση όλων των ενεργειακών υποδομών της περιοχής, που ανήκουν σε εταιρίες συνεργαζόμενες με τις ΗΠΑ.
Χτύπημα του Ιράν σε πέντε αμερικανικά αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία
Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων μπήκαν πέντε αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στη Σαουδική Αραβία, σημαίνοντας συναγερμό στις ΗΠΑ.
Τα αεροσκάφη χτυπήθηκαν ενώ βρισκόταν στην στη στρατιωτική βάση «Πρίγκιπα Σουλτάν», σύμφωνα με την Wall Street Journal
Τα αεροσκάφη εκτιμάται πως είναι KC-135 και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπέστησαν ζημιές αλλά δεν καταστράφηκαν και επισκευάζονται. Από τις επιθέσεις δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη αεροσκάφους ανεφοδιασμού πάνω από το δυτικό Ιράκ, με τέσσερις από τους έξι Αμερικανούς στρατιωτικούς που επέβαιναν σκοτώθηκαν.
«Αξιολύπητο»: «Πυρά» Αραγτσί στις ΗΠΑ – «Παρακαλούν τον κόσμο να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο»
«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί την απόφαση των ΗΠΑ να απελευθερώσει την αγορά πετρελαίου.
«Οι ΗΠΑ αφιέρωσαν μήνες εκφοβίζοντας την Ινδία ώστε να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Μετά από δύο εβδομάδες πολέμου με το Ιράν, ο Λευκός Οίκος παρακαλεί τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας- να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο» δήλωσε.
«Η Ευρώπη πίστευε ότι η υποστήριξη του παράνομου πολέμου κατά του Ιράν θα εξασφάλιζε την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Αξιολύπητο» σημείωσε.
The U.S. spent months on bullying India into ending oil imports from Russia. After two weeks of war with Iran, White House is now begging the world—incl India—to buy Russian crude.
Europe thought backing illegal war on Iran would win U.S. support against Russia.
Pathetic. pic.twitter.com/fbkrXpXa9P
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) March 13, 2026
Βίντεο από την επίθεση του Ιράν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
Ένας πύραυλος έπληξε ένα ελικοδρόμιο εντός του συγκροτήματος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, σύμφωνα με δύο Ιρακινούς αξιωματούχους στο AP.
Βίντεο δείχνει ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται πάνω από την εγκατάσταση. Έχει επανειλημμένα γίνει στόχος πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν.
US Embassy in Baghdad early Saturday after being hit by a one-way attack drone pic.twitter.com/Mp0MGr0tan
— Joseph Haboush (@jhaboush) March 14, 2026
Το Πεντάγωνο στέλνει 2.500 πεζοναύτες προς το Ιράν
Το πολεμικό πλοίο USS Tripoli (LHA-7) και πάνω από 2.5000 πεζοναύτες κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το αμφίβιο πλοίο εφόδου Tripoli και στοιχεία της επιβιβασθείσας 31ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών θα ενταχθούν στις ομάδες κρούσης των αεροπλανοφόρων Gerald R. Ford και Abraham Lincoln που επιχειρούν στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας στο USNI News και η Wall Street Journal.
Η στιγμή που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη νήσο Kharg
Βίντεο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη νήσο Καργκ, τον πιο σημαντικό πετρελαϊκό κόμβο του Ιράν, δίνει στο φως της δημοσιότητας ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: Cnn.gr