Ένα μέρος ατόφια παραδοσιακό, κρητικής ομορφιάς, αναλλοίωτο από τον μαζικό τουρισμό. Ένα χωριό κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαφέρει τόσο εντός Κρήτης όσο και στην Ελλάδα ολόκληρη. Το Λουτρό Σφακίων, βλέπεις, είναι αυτό που λέμε «ακατέργαστο διαμάντι», το οποίο όμως κανείς δεν θέλει να… φέρει στα μέτρα της τουριστικής πραγματικότητας του 2021.

Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Στο Λουτρό δεν φτάνεις ούτε για να απολαύσεις πολυτελείς διακοπές σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις, ούτε για ξενυχτάς μέχρι πρωίας. Εκεί, τα πράγματα είναι διαφορετικά σε κάθε τομέα.

Δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες -σα να λέμε, ξέχνα τις πισίνες και τα πρωινά στον μπουφέ ή το κρεβάτι σου-, ούτε εστιατόρια, ενώ θα βρεις μόλις ένα μπαρ και λίγα ταβερνάκια με θεσπέσιο φαγητό. Δεν υπάρχουν καν δρόμοι! Όσο για το αυτοκίνητο; Ξέχνα το κι αυτό… Στο Λουτρό όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.

«Και τελικά γιατί να πάω;», ίσως αναρωτηθείς. Η απάντηση είναι απλή: γιατί το χωριό είναι απλά υπέροχο μέσα στην απλότητά του.

Πώς να φτάσεις

Το πανέμορφο Λουτρό βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κρήτης, συγκεκριμένα 71 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων, στο τέλος του ακρωτήριου Μουρί.

Στο σημείο αυτό υπήρχαν κάποτε η αρχαία πόλη του Φοίνικα και το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης. Τα ερείπια της αρχαίας Aράδαινας είναι σε απόσταση αναπνοής. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι (με καθημερινά δρομολόγια από τη Χώρα των Σφακίων, την Παλαιοχώρα, τη Σούγια, τη Γαύδο και την Αγία Ρούμελη) ενώ υπάρχει και η εναλλακτική του ποδαρόδρομου σε τραχύ μονοπάτι – η οποία δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση αν σε συνοδεύουν αποσκευές, καθώς μιλάμε για 1,5 ώρα περπάτημα από τη Χώρα των Σφακίων.

Ωστόσο, αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία αν αποφασίσεις να το κάνεις για γυμναστική κατά τη διάρκεια της παραμονής σου Λουτρό.

Περίπατοι στη φύση, δεκάδες παραλίες

Η πεζοπορία έχει την τιμητική της στο Λουτρό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι επισκέπτες θέλουν να κολυμπήσουν στα νερά όσο το δυνατόν περισσότερων παραλιών γίνεται. Στις γύρω παραλίες φτάνεις είτε με θαλάσσιο ταξί -τα δρομολόγια είναι πολλά-, είτε με κανό ή φουσκωτό, είτε με τα πόδια.

Αν σου ακούγεται κουραστικό, δες το απλά σαν μια καλή ευκαιρία να κάψεις μέρος των θερμίδων που θα πάρεις το μεσημέρι με το ονειρικό φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.

Οι παραλίες Γλυκά Νερά (οργανωμένη) και Μάρμαρα έχουν την τιμητική τους παρά το γεγονός πως βρίσκονται σε απόσταση 2,6 και 1,9 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Τα νερά τους έχουν βαθύ μπλε χρώμα και είναι βαθιά γι’ αυτό και απαιτείται τεράστια προσοχή.

Εντός Λουτρού οι παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς είναι οι βοτσαλωτοί Κέραμος και Τίμιος Σταυρός (που αποτελείται από πολλές μικρές παραλίες), αλλά και ο οικογενειακού χαρακτήρα Γιαλός. Φρόντισε να περάσεις και από τον ξεχωριστό Φοίνικα αλλά και τον Λύκο, που απέχουν μισό και ένα χιλιόμετρο αντίστοιχα.

Στο Λουτρό είναι σίγουρο: Θα χορτάσεις μπάνιο και καλό φαγητό.

Πηγή: ethnos.gr