Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το δηλητήριο του χταποδιού Kaurna επιβραδύνει τον καρκίνο – Τι λέει Ελληνίδα ερευνήτρια

Πρέπει να διαβάσετε

Διεθνής μελέτη βρήκε στοιχεία ότι μια ένωση στο δηλητήριο του χταποδιού kaurna, επίσης γνωστό ως το χταπόδι της νότιας άμμου, θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το δηλητήριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντοχής στα φάρμακα σε ασθενείς με μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε περίπου τις μισές περιπτώσεις μελανώματος.

Με επικεφαλής την ερευνήτρια Μαρία Οικονομοπούλου, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες μιας σειράς συνθετικά αναπαραγόμενων ενώσεων δηλητηρίου.

«Αναλύσαμε ενώσεις δηλητηρίου που προέρχονται από διάφορα θαλάσσια ζώα, αλλά το πεπτίδιο από το χταπόδι άμμου της νότιας Αυστραλίας ξεχώριζε ειδικά για την ικανότητά του να στοχεύει με ασφάλεια και αποτελεσματικά κύτταρα μελανώματος με μεταλλάξεις BRAF σε προκλινικά μοντέλα», εξήγησε. η κ. Οικονομοπούλου.

Ελπίζεται ότι αυτά τα ευρήματα θα αποτελέσουν τη βάση για στοχευμένη, λιγότερο τοξική θεραπεία του καρκίνου. “Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα ότι αυτό το πεπτίδιο χταποδιού μπορεί να αναπτυχθεί σε μια στοχευμένη θεραπεία καρκίνου που θα χορηγηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις”, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η κ. Οικονομοπούλου ανέφερε ότι πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες κατά του μεταλλαγμένου μελανώματος BRAF.

«Ενώ οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα, τα τρέχοντα προβλήματα με την τοξικότητα και την αντοχή στα φάρμακα γενικά εμποδίζουν την επιτυχία τους κατά του καρκίνου», εξήγησε. «Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η ένωση από το δηλητήριο του χταποδιού έχει ισχυρό θεραπευτικό δυναμικό», πρόσθεσε η ερευνήτρια ελληνικής καταγωγής.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν επίσης να ανακαλύψουν εάν αυτή η ένωση έχει δυνατότητες έναντι άλλων όγκων με μεταλλάξεις BRAF, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του παχέος εντέρου, αλλά και κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση Οκτωβρίου του British Journal of Pharmacology.

Η Μαρία Οικονομοπούλου ανακάλυψε προηγουμένως ότι μια συγκεκριμένη ένωση από την αυστραλιανή αράχνη χοάνης-ιστού είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση των κυττάρων μελανώματος, αλλά και στην περίπτωση κυττάρων που λαμβάνονται από όγκους του προσώπου από δείγματα του δαίμονα της Τασμανίας.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα