«Το αρχαιολογικό εύρημα στον λόφο «Παπούρα», στην περιοχή του Καστελίου Πεδιάδος, πρέπει να κηρυχθεί ως μνημείο μείζονος σημασίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην παραδώσουμε το μνημείο αυτό στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Μαρία Μαρή.
Σύμφωνα με την ίδια, και όσο προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, αυτό το σπουδαίο εύρημα, που σώζεται σε ύψος 2.85 μ., διαπιστώνεται ότι έχει μια τρομερή αρχιτεκτονική σύλληψη που προκαλεί δέος, καθώς έχει δαιδαλώδη διάθρωση με επτά επάλληλους δακτυλίους και ενδεχομένως να σχετίζεται με την προγονική λατρεία.
«Αυτό το εύρημα θα αλλάξει ότι γνωρίζαμε για την προϊστορία του Αιγαίου για αυτό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος του, να γίνει αυτοψία στον χώρο και να μην επιτραπεί η ασφυκτική γειτνίασή του με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των ραντάρ του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι», πρόσθεσε κατηγορηματικά.