Το άγχος της εγκυμοσύνης πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύεται στο Health Psychology. «Σήμερα, σε πολλές κλινικές ανά τον κόσμο γίνεται αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές της επιλόχειας κατάθλιψης για τις μητέρες και τα παιδιά. Η προκείμενη όπως και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το άγχος στις εγκύους» ανέφερε η Δρ Christine Dunkel Schetter, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Μία στις τέσσερις εγκύους παρουσιάζει κλινική συμπτωματολογία αυξημένου άγχους ισχυρίζονται παλαιότερες μελέτες, οι οποίες διαπιστώνουν επιπλέον ότι το άγχος αυτό θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Σε αντίθεση όμως με τις εν λόγω έρευνες που συνυπολόγισαν το γενικό άγχος και το σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη (π.χ. για τον τοκετό, τη μητρότητα, την υγεία του βρέφους) και ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, κατά την παρούσα μελέτη έγινε διάκριση των δύο ειδών άγχους και εξετάστηκαν το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Αξιοποιώντας μια κλίμακα βαθμολόγησης του γενικού άγχους και τρεις για το προγεννητικό άγχος (κύηση, ιατρική περίθαλψη, βρεφική φροντίδα κ.λπ) σε 196 συμμετέχουσες στη μελέτη Healthy Babies Before Birth (Υγιή Βρέφη Πριν τον Τοκετό), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- οι βαθμολογίες και στις τρεις κλίμακες προγεννητικού άγχους ήταν αλληλένδετες
- το προγεννητικό άγχος κατά το τρίτο τρίμηνο σχετίστηκε εντονότερα με πρόωρο τοκετό
- το γενικό άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο συνέβαλε επίσης στον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.
Μια ερευνητική υπόθεση συνδέει το προϋπάρχον της εγκυμοσύνης άγχος προδιαθέτει για το προγεννητικό σχετικά με θέματα όπως ιατρικοί κίνδυνοι, το βρέφος, ο τοκετός και η ανατροφή του παιδιού. «Αν και η εγκυμοσύνη που ξεκινά με συμπτώματα γενικού άγχους δεν οδηγεί στο προγεννητικό σε όλες τις γυναίκες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό» ανέφερε η Δρ Schetter, προσθέτοντας πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν το άγχος της εγκυμοσύνης με τη διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας των νευροενδοκρινικών αλλαγών που σχετίζονται με το άγχος, της φλεγμονής και των συμπεριφορών υγείας, με απώτερο στόχο τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών και παρεμβάσεων για την αντιμετωπιση του προβλήματος.