Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση της «Κοινωνικής Αφύπνισης», για την Παιδική Κακοποίηση

Πρέπει να διαβάσετε

Με τεράστια επιτυχία και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, η εκδήλωση της «Κοινωνικής Αφύπνισης» για την παιδική κακοποίηση στην αίθουσα «Φουγάρο» του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η εν λόγω εκδήλωση με τίτλο «Παιδική Κακοποίηση: Όταν δακρύζουν οι άγγελοι!» διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περί του κρίσιμου και δυσάρεστου κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων προσώπων και αφορά στοχευμένη δημόσια ενέργεια και πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου, το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

Οι προσωπικότητες που μετείχαν ως ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα που άπτονται των εξής θεματικών πεδίων:

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Χριστοφής εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ανέλυσε τη στάση και την προσέγγιση της Εκκλησίας απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και περιέγραψε ως πνευματικός τους τρόπους που η πίστη στα Θεία μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε πράξεις μη σύννομες και επιβαρυντικές στη ζωή των ανήλικων θυμάτων.

Η κα Ευαγγελία Σαρακινάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοτικής Φροντίδας 4ης Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου ανέπτυξε θεματικές όπως: Τα σημάδια και οι μορφές παιδικής κακοποίησης. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ενός τόσο νοσηρού φαινομένου (όπως και το προφίλ των κακοποιητικών γονέων) αλλά και ποιες οι επιπτώσεις στη ζωή των ανήλικων θυμάτων.

Η κα Δήμητρα Ζέρβα, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. – Αστυνόμος Α΄ Προϊσταμένη του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου παρουσίασε τις πτυχές των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και τον ρόλο και τις ενέργειες διαχείρισης από την ελληνική αστυνομία και τις αρχές.

Η κα Φωτεινή Παπαδάτου, Ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού Κρήτης αναφέρθηκε σε ποιες περιπτώσεις και με ποιους τρόπους παρεμβαίνουν οι αρμόδιοι φορείς παιδικής προστασίας και δη πως ο οργανισμός του Χαμόγελου του Παιδιού (δράσεις, εξατομικευμένες ενέργειες) βρίσκεται δίπλα σε παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης.

Η κα Ελένη Γερακάκη, Κοινωνική Επιστήμονας, Ειδικός Ψυχικής Υγείας στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου έθεσε τις προϋποθέσεις υποστήριξης για κάθε παιδί θύμα κακοποίησης καθώς και προτάσεις για την ορθή διαχείριση του κοινωνικού αυτού φαινομένου που προκαλεί έντονες κοινωνικές ταλαντεύσεις και αποδιοργάνωση του οικογενειακού πλαισίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Γιώργος Σαριδάκης, ενώ Χαιρετισμό απηύθυνε, αρμοδίως, ο Διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου κ. Αντώνιος Πασπαλιάρης.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της εκπαίδευσης, φοιτητές και πλήθος κόσμου και ενδιαφερόμενων πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα