Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Την τουρκική προκλητικότητα θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης – Στην Πράγα και ο Ερντογάν, σε κοινή συνεδρίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Το βήμα της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα και την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα προηγηθεί θέλει να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να θέσει το θέμα της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ενημερώσει για την κλιμάκωση της επιθετικότητας παρουσιάζοντας το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση σε επίπεδο δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών και παράνομων ενεργειών.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποδεχτεί την πρόσκληση των Βρυξελλών και να παραστεί στην τσεχική πρωτεύουσα για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει η τσεχική προεδρία ποια θα είναι η διαδικασία κατά την συνεδρίαση και αν θα λάβουν το λόγο όσοι ηγέτες το ζητήσουν ή θα υπάρξουν μόνο χαιρετισμοί των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Θετική για την Αθήνα η παρουσία Ερντογάν στην ΕΠΚ

Σε περίπτωση που παρέμβουν και οι ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να εκθέσει την τουρκική επιθετικότητα μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εφόσον βρεθεί στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος «θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν αυτή η ρητορική ακρότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συνιστά συμπεριφορά εν δυνάμει εταίρου».

Η Αθήνα βλέπει θετικά την παρουσία του κ. Ερντογάν στην ΕΠΚ διότι «όσο περισσότερο λειτουργεί εντός του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος τόσο πιο ωφελημένη βγαίνει η Ελλάδα». Το κλίμα που θα συναντήσει δεν θα είναι ιδανικό για αυτόν, άλλωστε, καθώς υπάρχει εκνευρισμός στην Ευρώπη για την στάση που τηρεί έναντι της Ρωσίας, αλλά, και της επιθετικότητας κατά της Ελλάδας.

Η επιλογή της Άγκυρας να πατήσει σε δύο βάρκες δεν της…βγήκε με ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν με κάθε τρόπο την δυσαρέσκεια τους, με την κυβέρνηση να αισθάνεται δικαίωση για την επιλογή να ταχθεί αναφανδόν με την Δύση όταν υπήρχαν φωνές στη χώρα που μιλούσαν για ίσες αποστάσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Το μήνυμα να αφήσει τους «τσαμπουκάδες» έναντι της Ελλάδας δόθηκε και χθες από την Ουάσιγκτον στην συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συζητήθηκε «η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ίδια αίθουσα Μητσοτάκης και Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει πολύ δύσκολη μία συνάντηση. Η ελληνική πλευρά μπορεί να δηλώνει ανοιχτή για το τραπέζι του διαλόγου ωστόσο δεν είναι επισπεύδουσα την στιγμή που η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις. «Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που είπε «Μητσοτάκης γιοκ», αυτός είναι που θα πρέπει να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αν προλαβαίνει μέχρι την Πέμπτη είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που μόνο η τουρκική πλευρά μπορεί να απαντήσει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει μεταφορά της έντασης στο πεδίο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Αντιθέτως, υπάρχει επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα και κάθε κίνηση της Τουρκίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο και είναι έτοιμα σενάρια αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα