Την τιμητική του είχε ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου σε Διεθνές Φόρουμ – Στην πράσινη Κρήτη στοχεύει ο Μητσοτάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Η πανδημία στάθηκε η απαρχή για να εισπράξουμε επαίνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μάχη με τον κορωνοϊό μάς έδωσε πόντους. Το διαπιστώνουμε, παρακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και όσα λέγονται από αξιωματούχους άλλων χωρών ή επιφανείς επιστήμονες του εξωτερικού.

Έτσι και στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ για την Αντλησιοταμίευση, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η Ελλάδα, που συμμετείχε για πρώτη φορά, και ιδιαίτερα η Κρήτη ήταν το «τιμώμενο» πρόσωπο.

Ο λόγος; Το πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας, το έργο του Αμαρίου, μαζί με εκείνο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, θα παράγουν ρεύμα με τη χρήση νερού και ταυτόχρονα θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια.

Πρόκειται για δύο μεγάλες πράσινες επενδύσεις 800 εκατομμυρίων ευρώ της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ, που φέτος πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών, έδειξαν να εντυπωσιάζονται. Μάλιστα, εστίασαν τα σχόλιά τους στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και τις μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες που έχουμε για την προώθηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο αρμόδιος υφυπουργός υποστήριξε ότι το υπουργείο προτάσσει την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας τον διακηρυγμένο εθνικό στόχο της απολιγνιτοποίησης, προκειμένου να απεξαρτηθούμε σταδιακά από τα ρυπογόνα καύσιμα. Έναν στόχο που έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άλλωστε αυτή την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιότητα, η οποία αναδεικνύει την ανάγκη να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνει και στο πόρισμά της η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Τώρα, πάντως, που συνειδητοποιούμε τις συνέπειες της καταστροφής της φύσης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, η πράσινη ανάπτυξη είναι μονόδρομος, ειδικά για μας που επενδύσαμε τα πάντα στον τουρισμό.

Το σίγουρο είναι ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την καθαρή ενέργεια. Καλοί είναι οι έπαινοι, αλλά δεν φτάνουν. Ούτε οι κυβερνητικές αποφάσεις υλοποιούνται αν προηγουμένως δεν γίνουν κτήμα του κόσμου και πρωτίστως των αιρετών εκπροσώπων του.

Βέβαια, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται εκλαϊκευμένη ενημέρωση για να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος η αμάθεια, η προκατάληψη ή ακόμη και η εσκεμμένη κινδυνολογία. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.

Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό, κι έτσι μαθαίνουμε πως έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύσουν και να ενημερώσουν για την αταλάντευτη -όπως λέει- επιλογή του να γυρίσουμε την πλάτη στα ρυπογόνα καύσιμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα