Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
7.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Την στήριξη της μελισσοκομίας ζητάει με Κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Χ. Μαμουλάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 28 ακόμη Βουλευτών.

 

«Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μέλισσες, μαζί με τους υπόλοιπους επικονιαστές, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Διασφαλίζουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή πολλών φυτών, υποστηρίζουν την αναγέννηση των δασών, προάγουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνουν την ποσότητα και την ποιότητα των γεωργικών παραγωγών, κ.α.. Ωστόσο, οι μέλισσες και κατά συνέπεια ο κλάδος της μελισσοκομίας, απειλούνται – μεταξύ άλλων – και από την έλλειψη τροφής. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει και να υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση προστασίας του πληθυσμού των μελισσών και του περιβάλλοντος και παράλληλα να επενδύσει στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας.».

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η σταδιακή εξαφάνιση πολύτιμων μελισσοκομικών φυτών και η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών, έχουν ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό των μελισσών, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την παραγωγικότητά τους. Το 2019, εγκρίθηκε η υλοποίηση προγράμματος για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2020, 2021 και 2022, με δικαιούχους, μεταξύ άλλων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων, αγροτικούς συνεταιρισμούς με μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται στο μελισσοκομικό τομέα, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και Επιστημονικούς Φορείς, κ.α. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθόρισε το ακριβές περιεχόμενο, τις λεπτομέρειες εφαρμογής και το δικαιούχο της δράσης «Εμπλουτισμός της Μελισσοκομικής Χλωρίδας» με δικαιούχο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση του πιλοτικού έργου «Μελισσοκομικό πάρκο στην περιοχή “Κοτρωνιά” του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης – Σουφλίου», για χρήση από τους μελισσοκόμους της περιοχής, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων μελισσοτόπων για την τοποθέτηση των κυψελών και τη βελτίωση της παραγωγής. Σημειώνεται επίσης το ότι ο Υφυπουργός είχε ανακοινώσει και τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και την φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Με δεδομένο ότι τα μελισσοκομικά φυτά σταδιακά εξαφανίζονται εξαιτίας των πυρκαγιών, της άναρχης και δίχως σχεδιασμό χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, καθώς και των ανεξέλεγκτων εξορυκτικών δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν έδαφος και ύδατα, αλλά και της συνεισφοράς που μπορεί να έχει η μελισσοκομία στην ελληνική οικονομία, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς σχετικά με:

 

1. Ποιο είναι το σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στην ελληνική επικράτεια και ποιες περιοχές αφορούν.

2. Εάν σκοπεύουν να αυξήσουν τη δαπάνη των 100.000€ για το έτος 2022 της δράσης 3.3. του μελισσοκομικού προγράμματος.

3. Πως σχεδιάζουν να εντάξουν και τις πυρόπληκτες περιοχές στην εν λόγω δράση.

4. Εάν σχεδιάζεται κάποιο αντίστοιχο, κατά την πρακτική άλλων χωρών, πρόγραμμα μελισσοκομικών δασών.

5. Ποια πρόσθετα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για τη στήριξη του πληττόμενου κλάδου των μελισσοκόμων.

6. Εάν σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προτείνει μέτρα για τη διαφύλαξη των δασών από την απεριόριστη αποψίλωση των βουνών και την καταστροφή καλλιεργήσιμης γης που λαμβάνουν χώρα ώστε να εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα μεγάλα Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

7. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την προστασία των περιοχών ΝATURA 2000.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα