Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι ιεράρχες της Κρήτης συνεδρίασαν σήμερα και αφού έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο των πορισμάτων των τριών γιατρών οι οποίοι ορίστηκαν για να αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας του κ.κ. Ειρηναίου, αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλαγή του από τα καθήκοντά του.

Όπως ανακοίνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης: «Η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών ένορκες πιστοποιήσεις των τριών ιατρών – Καθηγητών Πανεπιστημίου, ομόφωνα αποφαίνεται περί της απαλλαγής του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, από τα καθήκοντα του και αποστέλλει την απόφαση Της προς έγκριση ή μη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία της Κρήτης, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου Προέδρου Της κ. Ειρηναίου, έλαβε ομόφωνα την δύσκολη αυτή Απόφαση».

Έτσι ξεκινά και επίσημα η διαδικασία διαδοχής του κ. κ. Ειρηναίου με το σχετικό έγγραφο της απόφασης της Εκκλησίας της Κρήτης να αποστέλλεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο θα εξετάσει το φάκελο με τις γνωματεύσεις και θα απαντήσει με νέα επιστολή, το πόρισμα της οποίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Από την στιγμή που ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συμφωνήσει-αποφασίσει για την «χηρεία» του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, θα δρομολογηθούν τα προβλεπόμενα.