test

Τίμησαν στο Οροπέδιο Λασιθίου την 157η Επέτειο από τη σπουδαία Μάχη του Λασιθίου

Πρέπει να διαβάσετε

Με κάθε επισημότητα αλλά και σεβασμό κι υπερηφάνεια, απέναντι σ’ εκείνους που συμμετείχαν στη Μάχη του Λασιθίου, τίμησε σήμερα ο Δήμος Οροπεδίου την επέτειο συμπλήρωσης 157 χρόνων από τη «Γιγαντομαχία» όπως έμεινε στην ιστορία αυτή η λαμπρή σελίδα του αγώνα των Κρητικών ενάντια στους Οθωμανούς, το Μάιο του 1867.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, με επίκεντρο το μνημείο που έχει στηθεί έξω από την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας για τη Μάχη του Λασιθίου, έδωσαν το παρών, πέρα από το σύνολο της Δημοτικής Αρχής Οροπεδίου Λασιθίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας Μανώλης Μενεγάκης και Μανώλης Φραγκούλης, αντίστοιχα, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες Νόνη Δούνια και Μαρία Καλουδιώτη και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Νωρίς το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο, που έχει στηθεί σε ανάμνηση του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος, έξω από τον περίβολο του Μοναστηριού.

Άγημα από τη ΣΕΑΠ απέδωσε τιμές ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους στις σημερινές εκδηλώσεις.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Οροπεδίου

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης ανέφερε:

«Σε αυτόν εδώ τον τόπο όπου βρισκόμαστε σήμερα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της κρητικής ιστορίας.

Η μάχη του Λασιθίου , την επέτειο της οποίας θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα, υπήρξε κορυφαίο γεγονός στη μακρά προσπάθεια των Κρητικών να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Οι συμπατριώτες μας, εκείνο το Μάιο του 1867, παρότι ήταν μια χούφτα και χωρίς ικανό στρατιωτικό εξοπλισμό, μπροστά στις τουρκικές και αιγυπτιακές ορδές με την άρτια οργάνωση και μέσα, δεν αποδέχτηκαν τη μοίρα τους και δεν έσκυψαν το κεφάλι.

Αγωνίστηκαν με απαράμιλλο θάρρος, έδωσαν μάχες γενναίες, σώμα με σώμα, και γεμάτες αυτοθυσία, βάζοντας την πατρίδα και την ελευθερία πάνω από τις ζωές τους.

Τα χωριά μας, ο κάμπος μας, μετατράπηκαν σε τεράστια πεδία μάχης και παρά την τουρκο-αιγυπτιακή υπεροπλία οι απώλειες του εχθρού ήταν πολλαπλάσιες σε σχέση με εκείνες των συμπατριωτών μας επαναστατών.

Σε εκείνες τις μάχες, που κράτησαν δέκα ημέρες, διαπράχθηκαν φρικτά εγκλήματα από τον εχθρό που έκαψε χωριά και κατέστρεψε ότι βρήκε στο πέρασμα του.

Το μόνο που δεν μπόρεσε όμως να αγγίξει και να λαβώσει ήταν η ψυχή των Λασιθιωτών που σαν λιοντάρια πάλεψαν για τον τόπο τους, για την Κρήτη ολόκληρη και νίκησαν.

Την ονόμασαν «Γιγαντομαχία» τη Μάχη του Λασιθίου, και δεν είχαν άδικο, αφού από τη μια είχαμε τους συμπατριώτες μας να πολεμούν με θέληση, φρόνημα και ψυχή γιγάντων κι από την άλλη είχαμε τον εχθρό που έμοιαζε με γίγαντας, αλλά μόνο εξαιτίας της αριθμητικής και πολεμικής υπεροχής του.

Και σε αυτή τη Γιαγαντομαχία νικητής βγήκε η ψυχή και ο ηρωισμός των ολιγάριθμων επαναστατών κι όχι ο ισχυρός τουρκο-αιγυπτιακός στρατός.

Γι αυτό η μαχητικότητα και το αδούλωτο πνεύμα όσων πήραν μέρος στη Μάχη του Λασιθίου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να οδηγεί τα βήματα μας.

Να μας διδάσκει και να μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Είμαστε απόγονοι τους κι όπως εκείνοι έτσι κι εμείς θέλουμε να βλέπουμε λεύτερη την πατρίδα μας, να προοδεύει και να πηγαίνει μόνο μπροστά, χωρίς να γονατίζει και να αποδέχεται το πεπρωμένο, γιατί αυτό δεν υπάρχει, το δημιουργούμε.

Και σε αυτή την πορεία ποτέ δεν ξεχνάμε και δεν αγνοούμε το παρελθόν.

Έχουμε βαριά και πολύτιμη παρακαταθήκη τα ιστορικά διδάγματα.

Αυτή είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες επαναστάτες της Μάχης του Λασιθίου κι αυτήν οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά και να μεταφέρουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Γυμνασιάρχης Τζερμιάδων Αντωνία Κυπριωτάκη ενώ τελετάρχης είχε οριστεί ο Μανόλης Μπαριτάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα