Με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συναντήθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών

Πρέπει να διαβάσετε

Συνάντηση με την Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη πραγματοποίησαν την Τρίτη εκπρόσωποι των Αγροτικών Φορέων Κρήτης.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της πρόσφατης κινητοποίησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης (8/9/2022), με κυρίαρχα αιτήματα την ανεπάρκεια στην διαδικασία εξεύρεσης εργατών γης εκ μέρους της πολιτείας καθώς και το υπέρογκο κόστος παραγωγής που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν για την νέα καλλιεργητική χρόνια.

Σε ανακοίνωσή τους οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού αναφέρουν:

«Στην διαδήλωση αποφασίστηκε ομόφωνα ότι μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να δώσει λύσεις ή να αναλάβει την ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.

Ζητήθηκε επισήμως από την κυρία Κοζυράκη να μεσολαβήσει ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Κρήτη ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυρία Κοζυράκη με την σειρά της, στην άκρως εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τους φορείς κατανόησε πλήρως τα θέματα και δεσμεύτηκε άμεσα να προωθήσει ανάλογα»

Οι αγροτικοί σύλλογοι Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και Ιεράπετρας κατέθεσαν στην Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης το παρακάτω ψήφισμα, με την κ Κοζυράκη να αναλαμβάνει την έγκαιρη ενημέρωση του Πρωθυπουργού και τον προγραμματισμό της συνάντησης με την Επιτροπή Φορέων.

Το ψήφισμα:

«Το Παγκρήτιο Αγροτικό Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του αερολιμένα Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης, την 8η Σεπτεμβρίου 2022.

Στόχος μας δεν ήταν να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους ξένους επισκέπτες του νησιού αλλά να ενημερώσουμε για τα ζητήματα του αγροτικού κλάδου καθώς και τις αιτίες που ενδεχομένως να μην μπορούν να προμηθευτούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην χώρα τους, το 2023. Ο λόγος είναι ότι οι παραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να καλλιεργήσουν ή να παράξουν με την υφιστάμενη κατάσταση.

Υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των αγροτών αλλά και των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση σας παραθέτουμε για μια ακόμα φορά τα φλέγοντα προβλήματα και ζητάμε ΑΜΕΣΑ συνάντηση ώστε να δείξετε στην πράξη την βούληση σας για επίλυση αυτών των θεμάτων.

Εργατικό δυναμικό.

-Ζητάμε καταρχάς την θεσμοθέτηση κινήτρων στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να ασχοληθούν με τις εργασίες του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον ζητάμε, την επιτάχυνση των διαδικασιών ΤΑΥΤΟΠΟΊΗΣΗΣ των υπηκόων Τρίτων Χωρών που ενδιαφέρονται να εισέλθουν και να εργαστούν στην ελληνική ύπαιθρο.

Κόστος παραγωγής.

-Ζητάμε άμεσα οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των καλλιεργειών, με ποσό ανά στρέμμα που να ανταποκρίνεται στο είδος και την ένταση της καλλιέργειας (θερμοκηπιακές, δεντρώδης, κτλ).

Η ενίσχυση θα έχει στόχο την κάλυψη μέρος του δυσβάσταχτου κόστους σε ενέργεια και λοιπά εφόδια παραγωγής.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε απόλυτα την κρισιμότητα αυτών των ζητημάτων και σας καλούμε επιπλέον να θέσετε τον πρωτογενή κλάδο και την επερχόμενη Επισιτιστική Κρίση στην ίδια γραμμή προτεραιότητας με την Ενεργειακή Κρίση. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ορίσετε και τα δύο αυτά θέματα ως ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΉΜΑΤΑ.

Σας τονίσουμε ότι σε καμία χώρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς πρωτογενή τομέα καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι κοινωνίες δεν αφανίζονται αν λείπει το ρεύμα στην λάμπα αλλά αν λείπει το φαγητό στο πιάτο.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα