Για την προσαρμογή στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε έναν τόπο τόσο ξένο και σε τόσο διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Λυκείου στην Ιαπωνία Στέλιος Πρεζεράκος. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πρεζεράκος, ο ίδιος ζει μόνιμα στην Ιαπωνία από το 2012 αλλά όχι στο Τόκιο. «Βρήκα δουλειά εδώ και ήρθα, πολλοί μου λένε ότι ήταν μια μεγάλη απόφαση, εγώ δεν το θεωρώ έτσι. Η γη είναι μικρός πλανήτης οπότε είναι σαν να άλλαξα γειτονιά. Το πως βρέθηκα εδώ είναι μεγάλη περιπέτεια, στο βιβλίο μου που δημοσιεύεται στις 3 Δεκεμβρίου, είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο αυτό, αλλά η διαφορά με οτιδήποτε ελληνικό είναι τεράστια εδώ».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως η βασική διαφορά στην Ιαπωνία είναι ότι δεν υπάρχει «θέλω» αλλά… «πρέπει». «Πρέπει να κάνεις το τάδε πράγμα και τελείωσε η υπόθεση, είναι αυτό που έλεγαν παλιά οι Άγγλοι, ότι όταν πας στην Ρώμη πρέπει να συμπεριφερθείς σαν Ρωμαίος. Όταν λέμε θέλω εννοούμε σε λογικά πλαίσια. Π.χ. σαν να παίζουμε τάβλι, ξέρουμε ότι στο τάβλι υπάρχουν κανόνες, ορισμένα πούλια, κρατώντας τους κανόνες μπορείς να κάνεις ότι θέλεις αλλά όμως πρέπει να τους κρατήσεις και να συνεχίζεις να παίζεις τάβλι. Έτσι είναι εδώ, κάνεις ότι θες αρκεί να μην ενοχλήσεις τον διπλανό σου».

Αναφερθείς στο πως η Ιαπωνία ξεπέρασε την πανδημία, ο κ. Πρεζεράκος σημείωσε πως εκεί που «έκλεψε» λίγο είναι στην κουλτούρα. «Γιατί υπήρχε πάντα η μάσκα, το αλκοόλ με τα χέρια, οπότε δεν τους ήρθε ξένο. Η κουλτούρα τους δεν είναι σαν τους Μεσογειακούς, να αγκαλιάσουμε τον άλλο. Αυτοί θα υποκλιθούν και τέλος».

Κλείνοντας, ανέφερε πως ο ίδιος έχει έρθει μόνο μια φορά στην Κρήτη ωστόσο έφτανε για να την αγαπήσει. Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει και συγγενείς στην Ιεράπετρα!