Τη ρώτησαν σε συνέντευξη την ηλικία της και… το μετάνιωσαν

Με συγγνώμη και… γενναία αποζημίωση «πλήρωσε» μια εταιρεία γυναίκα η οποία ρωτήθηκε για την ηλικία της κατά τη διάρκεια συνέντευξης για θέση εργασίας.

Η Janice Walsh πήγε για συνέντευξη για θέση διανομέα σε υποκατάστημα Domino’s Pizza στο Strabane, στην κομητεία Tyrone, και ισχυρίζεται ότι ρωτήθηκε για την ηλικία της στην αρχή της συνέντευξης.

Παρατήρησε μάλιστα τον άνθρωπο που της έπαιρνε συνέντευξη να γράφει μια σημείωση που κύκλωσε κιόλας: «Δεν το βλέπεις».

Αφού πληροφορήθηκε πως δεν πέρασε από τη συνέντευξη με επιτυχία και δεν προχώρησε ο φάκελός της, σύμφωνα με το BBC, η Walsh πίστεψε ότι απορρίφθηκε λόγω της ηλικίας και του φύλου της.

Ηλικιακός και φυλετικός ρατσισμός

«Ξανασκέφτηκα αμέσως τη διαδικασία της συνέντευξης και την ερώτηση σχετικά με την ηλικία μου. Πιστεύω ότι η ηλικία μου ήταν ένα θέμα και επηρέασε την απόφαση που έλαβε η επιτροπή συνεντεύξεων» δήλωσε η ίδια.

Στη συνέχεια, επικοινώνησε με το υποκατάστημα που ζητούσε διανομείς για να τους επισημάνει ότι πιστεύει πως έχει πέσει θύμα διάκρισης. Επικοινώνησε μαζί της ένα μέλος της ομάδας από την Επιτροπή Συνεντεύξεων, ζήτησε «συγγνώμη» και τής εξήγησε πως δεν ήξεραν ότι ήταν ακατάλληλο να ρωτήσουν την ηλικία κάποιου όταν έπαιρναν συνέντευξη για θέση εργασίας.

Σε άλλη συνομιλία με άλλη υπάλληλο του υποκαταστήματος, η Walsh άκουσε να της λένε ότι η δουλειά ταίριαζε σε νεότερους ηλικιακά μεταξύ 18 και 30 ετών. «Πέρα από τη διάκριση της ηλικίας, έχω δει μόνο άνδρες να εργάζονται ως διανομείς. Νομίζω ότι με προσπέρασαν για τη θέση επειδή είμαι γυναίκα».

Η Walsh απευθύνθηκε στη συνέχεια στην Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας και κινήθηκε κατά του υποκαταστήματος και του τότε ιδιοκτήτη του, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 4.250 λίρες, ενώ παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Mary Kitson, ανώτερη νομική αξιωματούχος της επιτροπής, δήλωσε: «Τα άτομα που εμπλέκονται στην πρόσληψη και την επιλογή θα πρέπει να γνωρίζουν πώς προστατεύονται οι άνθρωποι από τη νομοθεσία, προκειμένου να παραμείνει ο εργοδότης στη σωστή πλευρά του νόμου. Είναι πραγματικά σημαντικό να μην επιτρέπονται οι στερεότυπες απόψεις για το ποιος μπορεί να κάνει συγκεκριμένες δουλειές και να επηρεάζουν τις αποφάσεις».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα