Νέο ξενοδοχείο, νέο κτίριο για το λιμεναρχείο, φωτοβολταϊκό πάρκο και μονάδα αφαλάτωσης, προβλέπει μεταξύ άλλων το Master Plan για το λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τη Σώτια Πεντεδήμου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για το λιμάνι του Ηρακλείου, για τα επόμενα 25 χρόνια» και για ένα «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο που θα πάει το λιμάνι πιο μπροστά και θα το καταστήσει πυλώνα ανάπτυξης της πόλης».
Μέσω του master plan, το λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίζεται σε εννέα ζώνες και μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι η μετατροπή του κτιρίου του πρώην ψυγείου σε ξενοδοχείο, η δημιουργία νέου κτιρίου για το λιμεναρχείο Ηρακλείου, η δημιουργία νέου συνεδριακού χώρου κ.λπ.
Αναλυτικά τα όσα προβλέπει το Master Plan του λιμανιού του Ηρακλείου:
9 ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Ζώνη 1: Ζώνη για Σκάφη αναψυχής/Ξενοδοχείο Γραφεία + Αναψυχή – Καταστήματα Υγειονομικού Χαρακτήρα
Ζώνη 2: Ζώνη Ακτοπλοΐας
Ζώνη 3: Πολυχρηστική Ζώνη για πλοία ακτοπλοΐας , RO-RO αλλά και Κ/Ζ πλοία
Ζώνη 4: Ελεύθερη Ζώνη/ car terminal
Ζώνη 5: Container Terminal με υποζώνη για Αποθήκες Logistics
Ζώνη 6: Cruise Terminal – Ζώνη Κρουαζιέρας, ανατολικό κομμάτι της μεγάλης προβλήτας 4-5
Ζώνη 7: Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Προβλέπεται travel lift για ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών
Ζώνη 8: Ζώνη για Γενικό και Χύδην Φορτίο
Ζώνη 9 : Επέκταση της προβλήτας 6 ανατολικά, εντός της λιμενολεκάνης 28.5 στρέμματα. Προϋποθέτει επέκταση του προσήνεμου μόλου για προστασία.
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Ζώνη 1: – Παλιό Ψυγείο – Μετατροπή σε Ξενοδοχείο
– Πλωτές Προβλήτες για σκάφη αναψυχής
Ζώνη 2: – Isobox για επιβάτες ακτοπλοΐας
Συστοιχία από Ναύδετα (finger pier) για High Speed , ώστε να δένουν 3 high speed
Ναύδετα: σταθερή κατασκευή (στενός προβλήτας)
Ναύδετα πρόσδεσης (mooring dolphin) στην προβλήτα 2 για να υποδεχθεί τα νέα πλοία της Minoan.
Ζώνη 3: – Κτίριο Λιμεναρχείου -Πλοηγικής, Υποχρεωτική Επένδυση 2.040m2
Ζώνη 5: – Αποθήκες logistics 20.000m2
Ζώνη 6: -Cruise terminal με συνεδριακό κέντρο
Ζώνη 7 : – Συνεργείο ΟΛΗ
Travel lift
Ζώνη 8: – Αναβάθμιση Προβλήτας 6 και μεταφορά εκεί των δραστηριοτήτων Χύδην και ξηρού φορτίου
Ζώνη 9: – Επέκταση προβλήτας 6, μαζί με επέκταση του προσήνεμου μόλου
Ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού – Δημιουργία συστήματος αφαλάτωσης
Mάλιστα, μέσω του master plan, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, σκοπός και η ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού, με νέα φωτοβολταϊκά στις στέγες των εγκαταστάσεών του αλλά και με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2026, με βάση τον σχεδιασμό. Επίσης προβλέπεται, η δημιουργία συστήματος αφαλάτωσης, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λιμένα Ηρακλείου σε υδροδότηση.
Για να επιτευχθούν όμως οι παραπάνω παρεμβάσεις, κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή του τιμολογίου για τον λιμένα Ηρακλείου, που θα επιτευχθεί μετά από διαβούλευση και θα προσαρμοστεί στο μέσο όρο των τιμολογίων των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας. Το τιμολόγιο του λιμένα Ηρακλείου είναι σταθερό από το 2007 και είναι επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησής του, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, για να στηριχθεί η βιωσιμότητα και να χρηματοδοτηθούν οι νέες παρεμβάσεις. «Είναι εφάπαξ αναπροσαρμογή», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδάκης.


