Περίπου 3.500 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2013, ηλικίας 0-18 ετών, ζουν σε ιδρύματα πανελλαδικά περιμένοντας μία ανάδοχη οικογένεια.

Πλέον η αξιολόγηση των υποψήφιων θετών γονέων και αναδόχων μπορεί να γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες ή στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας κάθε Περιφέρειας καινοτομία που θα συντομεύσει το χρονικό διάστημα αναμονής μιας τέτοιας διαδικασίας.

«Οι υποψήφιοι γονείς, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για βρέφη αλλά ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνω των πέντε ετών. Και υπάρχουν δυστυχώς και περιπτώσεις εφήβων που στα 18 τους βρίσκονται ακόμα σε κάποιο Ίδρυμα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η κοινωνική λειτουργός στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηρακλείου Μαρία Φραγκιουδάκη.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων θετών γονέων καθώς και των υποψηφίων αναδόχων γονέων αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία συνταιριάσματος με τα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση υιοθεσίας και αναδοχής. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων θετών γονέων ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 0-18 ετών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που μπορεί να προκύψει και που μπορεί να σχετίζεται με την υιοθεσία.

Σύμφωνα με την κα Φραγκιουδάκη «αυτή τη στιγμή ο αριθμός των υποψήφιων θετών γονέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, από το 2018 που ξεκίνησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, είναι 68 ζευγάρια ενώ 10 είναι μονογονείς».

Η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκινά από την Τετάρτη 1/7/2020 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7/8/2020. Το πρώτο τμήμα απευθύνεται αρχικά στους υποψήφιους θετούς γονείς που έχουν κριθεί κατάλληλοι από τους Φορείς Εποπτείας τους και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.