Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες για την ενεργειακή κρίση και την πράσινη μετάβαση

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες παραδέχονται ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι τους από αυτήν που έχουν πραγματικά ανάγκη, λόγω του σημερινού υψηλού κόστους. Ενώ μόλις 2 στους 10 καταφέρνουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος εγκαίρως και χωρίς σημαντικές δυσκολίες.

Παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, την οποία τρεις στους τέσσερις αποδίδουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης για την αποτύπωση των στάσεων και αντιλήψεων των Ελληνίδων και Ελλήνων για την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, η οποία σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την PRORATA, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PARIS REINFORCE, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Χάρη Δούκα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1026 ατόμων, με μεικτό μοντέλο τηλεφωνικής και online συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αύριο Τρίτη, 8 Νοεμβρίου στις 16.00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον Τάσο Βασιλείου, Υπεύθυνο Στρατηγικής και Επικοινωνίας της PRORATA.

Η εκδήλωση (συμμετοχή με εγγραφή εδώ), φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα σε φορείς της οικονομίας, της ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και των πολιτών να ακούσουν και να ακουστούν, και να συμμετέχουν σε έναν συμπεριληπτικό διάλογο για την πορεία και τις προτεραιότητες της χώρας, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;», ξεκινάει από τις 09.30 και αποτελείται από τέσσερις βασικές ενότητες.

Έτσι, πέραν των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, την αξία της ενεργειακής δημοκρατίας, τον ρόλο των επιχειρήσεων στη σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα, καθώς και τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μία κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά αποτελεσματική πράσινη μετάβαση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα