Τι περιλαμβάνει ο φάκελος του δήμου Ηρακλείου για το «Α. Τρίτσης»

Πρέπει να διαβάσετε

Για την υποβολή έργων του δήμου Ηρακλείου στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης.

Ο κ. Σισαμάκης ανέφερε πως κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στην Κρήτη, έγινε μια συζήτηση, ταυτόχρονα άλλαξαν οι όροι του προγράμματος «Α. Τρίτσης», όπου μπήκε πλαφόν στην υποβολή προτάσεων. «Στο δήμο έφτανε τα 25 εκ. με κάποιες προσκλήσεις που ήταν εκτός πλαφόν ίσως 30 – 35 εκ. Όμως η συμφωνία που έγινε με τον κ. Πέτσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας και των χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς δεν είναι μόνο το «Α. Τρίτσης», είναι το νέο ΕΣΠΑ καθώς επίσης και το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης που ξεπερνάει τα 32 εκ. σε άμεσες ενισχύσεις και δανεισμό. Εμείς σαν δήμος Ηρακλείου στις 13 προσκλήσεις που έβγαλε το πρόγραμμα, υποβάλλαμε στο σύνολο τους η ΔΕΥΑΗ, η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Καθαριότητας, η Διεύθυνση Πληροφορικής. Τα 77 εκ. αφορούν στο σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά αποτελούν μια δέσμη ενεργειών και έργων που αποδεικνύουν ουσιαστικά ότι ο δήμος είναι έτοιμος με ώριμα έργα και μελέτες να απορροφήσει οποιαδήποτε δυνητική χρηματοδότηση προκύψει. Υπάρχει ένας σχεδιασμός που δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στην παρουσία θητεία. Όμως ο δήμος έχει συνέχεια, εκτελεί και σχεδιάζει για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη δημοτική αρχή να βρει έτοιμες μελέτες και έτοιμα έργα – αν είναι δυνατόν και ενταγμένα – για να μπορέσει να εξελίξει το δημοτικό της έργο και να χτίσει πάνω σε αυτό». 

Σύμφωνα με τον κ. Σισαμάκη, οι στοχεύσεις είναι διάφορες ενώ τα έργα της ΔΕΥΑΗ ήταν από τις πιο βασικές στοχεύσεις και επιδιώξεις της προηγούμενης αλλά και νυν δημοτικής αρχής. «Είχε βάλει από την αρχή ψηλά στην ατζέντα τη λύση του προβλήματος, της υδροδότησης του δήμου. Υπάρχουν έργα σε εξέλιξη καθώς επίσης και έργα που ολοκληρώνουν αν ενταχθούν αυτό που λέμε ύδρευση και όχι μόνο, του δήμου Ηρακλείου. Ένα από τα έργα είναι το κομμάτι των έξυπνων υδρομετρητών, ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει τους δήμους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα έργα περιβαλλοντικά, ένα από εμβληματικό έργο αυτό του πάρκου της Ερυθραίας που ξεπερνάει τα 6,5 εκ. και δίνει απάντηση σε ένα πρόβλημα που είναι αρκετά χρόνια στο Ηράκλειο. Αποδίδει πάνω από 35 στρέμματα στην περιοχή που βρίσκεται στη Κνωσού με διάφορες δραστηριότητες μέσα. Είναι ένα έργο που σχεδιάζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια και πραγματικά έρχεται να υλοποιηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που είναι ψηλά κι αυτός έρχεται να συμπληρώσει τον υφιστάμενο σχεδιασμό που γίνεται με έργα όπως η αξιοποίηση της πολεοδομίας, η ανάπτυξη ευφυούς συστήματος των καλλιεργειών της ενδοχώρας που οι αγρότες θα μπορούν να παίρνουν στοιχεία για τα καιρικά φαινόμενα και διάφορες άλλες δραστηριότητες και έργα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης και εξελίσσουν το Ηράκλειο σε μια έξυπνη πόλη».

Τόνισε δε, πως έχουν γίνει δύο προτάσεις σε σχέση με σχολεία και η μια αφορά μια διαπιστωμένη ανάγκη, το ειδικό σχολείο. «Έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό, για να μπορούν να συνεχίσουν με άνεση τη φοίτηση τους. Έχουμε υποβάλλει την εξέλιξη του Μητέρα, στον Άγιο Ιωάννη, αυτό είναι ένα φιλόδοξο έργο προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 6.5 εκ. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική καθώς και η ενίσχυση της ακαδημίας αλλά και η ενίσχυση 31 σχολικών μονάδων για την αναβάθμιση της πρόσβασης ΑΜΕΑ».

Τέλος, ο κ. Σισαμάκης τόνισε πως ο δήμος φιλοδοξεί μέσα από ένα γενναίο συνολικό πρόγραμμα να αλλάξει την πορεία της πόλης και να την εκσυγχρονίσει. «Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων, όσον αφορά το “Α. Τρίτσης”, παράλληλα υποβάλλονται και αλλού πράγματα όπως το ΦιλόΔημος, έργα σε εξέλιξη αλλά και έργα που έχουν υποβληθεί και ενταχθεί στο Φιλόδημος τα αμιγώς ευρωπαϊκά προγράμματα. Προγράμματα από το Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα