Τι λένε οι ειδικοί για την έξαρση της γρίπης στην Κρήτη – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, στελέχη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τον θάνατο της 6χρονης Εύχαρις, που έχει συγκλονίσει το νησί.

Ο καθηγητής παιδιατρικής κ. Γαλανάκης επανέλαβε η μικρή είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και παράλληλα από σταφυλόκοκκο, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο το κοριτσάκι. «Ο συνδυασμός σταφυλόκοκκος και γρίπης αρκούν για να καταλήξει ένας άνθρωπος. Είναι λοιμογονος συνδυασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία οι ειδικοί τόνισαν πως όλοι πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται, όπως πρέπει να εμβολιάζονται και τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας, ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Αχιλλέας Γκίκας.

Ο καθηγητής ανέφερε πως επιδημιολογικά και πάντα αναφορικά με την γρίπη βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η διαφορά σύμφωνα με τον κ. Γκίκα έγκειται στο γεγονός πως το «πικ» της έξαρσης της γρίπης έγινε, φέτος, δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Κρήτη με βάση τα στοιχεία είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίζει ότι το 37% των υγειονομικών του νησιού είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό που είναι μάλιστα το υψηλότερο σε όλη τη χώρα.

Ο καθηγητής ιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής ιολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Σουρβίνος τόνισε ότι φέτος έχουν εξεταστεί 83 κρούσματα, εκ των οποίων το 43% έχουν βγει  θετικά στο ιό της γρίπης, ποσοστό που είναι συμβατό με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τέολς ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως όλα τα ύποπτα δείγματα εξετάζονται από το ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ που είναι πιστοποιημένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα