Τι εξετάζουν οι ιατροδικαστές στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα – Η Ελπίδα Σπανουδάκη εξηγεί

Πρέπει να διαβάσετε

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη.

Η κα. Σπανουδάκη, ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει κανένα ιατρικό φάκελο παιδιού, όπως επίσης δεν έχει παραστεί ως τεχνική σύμβουλος της περιπτώσεως. «Οι ιατροδικαστές καλούμαστε να ακολουθούμε πρωτόκολλα, είναι συγκεκριμένα όταν ένας ασθενής είναι νοσηλευόμενος και αποβιώσει. Τότε θα ζητηθεί νεκροψία-νεκροτομή γιατί οι συνάδελφοι, δεν έχουν αιτία θανάτου καθαρή, αλλιώς θα δίναμε ένα πιστοποιητικό. Τότε πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο, κατά γράμμα, δηλαδή να πάρει ο ιατροδικαστής το αντίγραφο του ιατρικού φακέλου που θα λάβει μέρος της πληροφορίας για την ιατροδικαστική διερεύνηση, να κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή, να προβεί στις τοξικολογικές εξετάσεις και να κάνει τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Αν ένα κομμάτι της αλυσίδας αυτής λείπει, ο ιατροδικαστής δεν μπορεί να φτάσει σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα. Πρέπει και ίσως έχει εδώ γίνει το σπάσιμο της αλυσίδας όσον αφορά το πρώτο παιδί, και είχαμε αιτία θανάτου που μετά αμφισβητήθηκε σε δεύτερο βαθμό. Όσον αφορά τα άλλα παιδάκια, περιμένουμε τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Πρέπει να είμαστε λίγο φειδωλοί σε όσα λέμε, αυτό που έχω να πω είναι ότι προκύπτει ένα μη ειδικό εύρημα στα δύο παιδιά που είναι το πνευμονικό οίδημα».

Εξήγησε δε, πως το πνευμονικό οίδημα είναι ένα μη ειδικό εύρημα που σημαίνει ότι αν δεν είναι καρδιογενές το αίτιο του, που «εδώ φαίνεται στο πρώτο παιδί, δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά με βάση την ιστοπαθολογική του εξέταση, μπορεί να σχετίζεται με μεταβολικό σύνδρομο που δεν προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο του παιδιού. Μπορεί να είναι τοξική αντίδραση και μπορεί να είναι θέμα ασφυξίας δηλαδή απόφραξη των ανωτέρων αναπνευστικών οδών. Άρα ο ιατροδικαστής συλλέγει όλες τις πληροφορίες και προχωράει με τη μέθοδο αποκλεισμού και οδηγείται στην αιτία θανάτου. Αν δεν είναι καρδιογενές, αν δεν υπάρχει τοξική αντίδραση και μεταβολικό σύνδρομο, μας μένει η αιτία της απόφραξης ανωτέρων αναπνευστικών οδών. Αυτό θα κάνουν και οι συνάδελφοι, η τριμελής επιτροπή που έχει διοριστεί και θα ελέγξει εκ νέου».

Κλείνοντας, η κα. Σπανουδάκη σημείωσε πως οι πιθανότητες να αποβιώσουν τρία παιδιά από την ίδια οικογένεια είναι σπάνιες. «Οι πιθανότητες είναι μικρές, με βάση ένα γενετικό ή κληρονομικό νόσημα, να έχουμε θάνατο τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα