Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Τι είναι ο μύκητας «Candida Auris» – Ειδικοί απαντούν στο CRETA

Πρέπει να διαβάσετε

Από το 2009 έχει ταυτοποιηθεί ο  μύκητας Candida Auris στην Ιαπωνία επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο οποίος ενδέχεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται προ των πυλών ένα μικρόβιο που ανιχνεύθηκε το 2009, για πρώτη φορά σε ένα νοσοκομείο της Κορέας. «Δείχνει ότι απρόσβλητος από τα φάρμακα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε μυκητιασικές λοιμώξεις, όσους ασθενείς έχει προσβάλει, κυρίως ασθενείς σε ΜΕΘ, τους οδήγησε σε βαριές λοιμώξεις, πολλές φορές και στο θάνατο. Είναι δυσάρεστη εξέλιξη, η εμφάνιση του μύκητα, δεν ξέρω αν υπάρξει περαιτέρω επέκταση και στην κοινότητα έξω από τα νοσοκομεία, θα ήταν δυσάρεστο πολύ, προσπαθούμε να πάρουμε οδηγίες για να προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε το τι να κάνουμε, ποιο πρωτόκολλο, να δούμε ποια φάρμακα το αντιμετωπίζουν. Τα νοσοκομειακά ενδοφλέβια φάρμακα δείχνουν να μην το αντιμετωπίζουν σε κάποιες περιπτώσεις, τι φταίει και συμβαίνει αυτό; Σαφώς η κακή χρήση πολλών αντιβιοτικών. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι η σωστή χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών φαρμάκων είναι ακριβώς απαιραίτητο να γίνει έστω και τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη στιγμή η υγειονομική κοινότητα και όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση χορήγησης φαρμάκων πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία, να πείσουν την πολιτεία ώστε να θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την χορήγηση των φαρμάκων. «Εμείς οι υγειονομικοί που ξέρουμε τα φάρμακα, να πείσουμε την πολιτεία και να γίνει πιο αυστηρό το πρωτόκολλο χορήγησης των φαρμάκων».

Ο κ. Σκουντάκης τόνισε πως τα φαρμακεία μετά το Σεπτέμβριο του 2020 έχουν μπει σε μια κανονική διαδικασία χορήγησης αντιβιοτικών. «Γίνεται μόνο με μια ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, μέχρι τότε υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν τη χορήγηση χωρίς συνταγές και έκαναν τη χώρα μας πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι πρώτη, παρόλο που τα αντιβιοτικά δίνονται με ιατρική συνταγή. Δεν έχει μπει ακριβώς στο κλίμα μείωσης της κατανάλωσης των αντιβιοτικών, υπάρχει συχνή συνταγογράφηση στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες χώρες. Πολλές φορές φταίνε και οι ασθενείς, γενικά υπάρχει λάθος αντίληψη. Πρέπει να γίνουν αυστηρές οι προϋποθέσεις χορήγησης από τα φαρμακεία, δεν θα διστάσω να προτείνω και την τιμωρία των φαρμακοποιών που δίνουν χωρίς συνταγή τα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς και οι συμπολίτες μας καλό είναι να καταλάβουν ότι όταν οι γιατροί συστήνουν κάτι, το κάνουν επειδή η ιατρική το συστήνει αυτό και να σταματήσουμε να έχουμε λάθος αντιλήψεις».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης σημείωσε πως η αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει με την κακή χρήση αντιβιοτικών, που είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσουν αντοχές αλλά και η υποστελέχωση των νοσοκομείων παίζει σημαντικό ρόλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κιούλπαλης, οι νοσηλευτές είναι οι επαγγελματίες που έχουν τη μεγαλύτερη έλλειψη στα νοσοκομεία. «Δημιουργείται πρόβλημα από την μεταφορά των μικροβίων από τον ένα ασθενή στον άλλο, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εξέλιξη. Τα ξέρουμε από τη δεκαετία του ’90, η μελέτη Epic για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε ΜΕΘ ένα 44% είναι μολυσμένοι και ένα 22% μολύνονται, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Οι συνθήκες στις ΜΕΘ, που αυτά τα μικρόβια που φυσιολογικά είναι μη παθογόνα, αυτό που φοβάται η διεθνής κοινότητα είναι επειδή έχει αρχίσει να γίνει ανθεκτικός στα συνήθη αντιμυκητιακά φάρμακα. Συνήθως είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στον οργανισμό μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κιούλπαλη, προκαλεί λοιμώξεις σε ασθενείς το εν λόγω μικρόβιο. «Όταν δεν έχουν καλό επίπεδο ανοσίας, προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του σώματος στις ΜΕΘ, επειδή οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και αναπνέουν από κλειστά κυκλώματα, είναι μεγάλο ποσοστό των λοιμώξεων, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αναπτύσσεται και σε τραύματα, μετά από επεμβάσεις και στους μαλακούς ιστούς. Η πιο κακή μόλυνση αφορά στην μυκηταιμία, όταν ο συγκεκριμένος μύκητας βρίσκεται στο αίμα, κάνει δηλαδή σηψαιμία. Εκεί η θνητότητα είναι υψηλή και δυστυχώς να επιβεβαιωθούν και οι φόβοι ότι αρχίζει να γίνει ανθεκτικός στα αντιμυκητιακά φάρμακα, μιλάμε για μια νέα απειλή».

Δείτε εδώ αναλυτικά όσα ανέφεραν στην Τηλεόραση CRETA:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα