Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

«Τι εχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι για να αξίζουν τέτοια τιμωρία;» – Ξεσπά ο πρέσβης της Παλαιστίνης

Πρέπει να διαβάσετε

Με συνεχείς βομβαρδισμούς και πλήρη αποκλεισμό της Γάζας αντιδρά το Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Νέες πυραυλικές επιθέσεις, σε παλαιστινιακά εδάφη και σε γειτονικές χώρες, εξαπολύουν οι ισραηλινές δυνάμεις, πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση της επίθεσης στη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει διεθνείς αντιδράσεις για τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας, ακόμα και από συμμάχους του, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη, αλλά και για τις πράξεις βίας και μίσους απέναντι στους αμάχους.

Για το αν έχει «χάσει» μέλη της οικογένειάς του είπε πως, «σχεδόν όλοι οι φίλοι μου έχουν «χάσει» κάποιον δικό τους».

«Χθες με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου από την Κύπρο και μου είπε: “περπατάω στον δρόμο και δεν ξέρω τι να κάνω, ο πατέρας μου, η μητέρα μου και η αδερφή μου, ολόκληρη η οικογένειά μου, σκοτώθηκε από βομβαρδισμό χθες βράδυ. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν μπορώ να δουλέψω, ποιο είναι το νόημα να ζω; Δεν μπορώ ούτε καν να πάω να τους θάψω, γιατί δεν μπορώ να μπω στη Γάζα, να τους αποχαιρετήσω. Τι είδους κτηνωδία είναι αυτή, πόσο άδικη είναι η ζωή; δεν έχω το δικαίωμα να αποχαιρετήσω τους γονείς μου και να τους κηδέψω με τα χέρια μου. Δεν μπορώ να το κάνω, πόσο θλιβερό είναι αυτό;”», είπε ο Γιουσέφ Ντόρκχομ, ενώ διηγήθηκε μία ιστορία ενός καλού φίλου του, και αυτό που βίωσε μετά τον χαμό των συγγενών του.

«Χθες βράδυ τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου και σκοτώθηκαν 18 άμαχοι Παλαιστίνιοι από την αεροπορική επιδρομή. Μερικά από τα θύματα ήταν παιδιά. Όλοι αυτοί ήταν οικογένειες που έψαχναν να σωθούν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πως, επιτίθενται σε κτίρια που βρίσκονται άμαχοι, όπως νοσοκομεία και εκκλησίες», συνέχισε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12013 μέρες, περισσότερα από 1.500 είναι παιδιά και έχουμε πληροφορίες ότι πολλά είναι κάτω των 5 ετών. Μας έρχονται πολλά βίντεο με προσπάθειες να επαναφέρουν στη ζωή μωρά. Και είδαμε πως πολλά από τα πτώματα είναι διαμελισμένα. Μας έχουν στοχοποιήσει, μας τιμωρούν συλλογικά».

«Θέλουμε και απαιτούμε να μας προστατεύσουν – Λένε ότι δεν είμαστε άνθρωποι»

Ο κ. Ντόρκχομ δεν άντεξε και ξέσπασε: «Τι έχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι για να αξίζουν τέτοια τιμωρία; Πού είναι ο υπόλοιπος κόσμος να σταματήσει τις επιθέσεις των Ισραηλινών και να τους κατηγορήσει; Το Ισραήλ δέχεται πολεμική βοήθεια από τη Δύση και κάθε φορά οι Παλαιστίνιοι δέχονται μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θέλουμε χρήματα ή βοήθεια, θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος να σταματήσει ο πόλεμος. Θέλουμε και απαιτούμε να μας προστατεύσουν. Χθες μετά την επίθεση στην εκκλησία ο κόσμος έκλαιγε από φόβο και φώναζαν: “βοηθήστε μας, βοηθήστε μας”».

Δημοσιογράφος: Κ. Πρέσβη, ποια είναι η άποψή σας πως οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν ήταν υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου;

Σύμφωνα με τον κ. Ντόρκχομ, «Και βέβαια αυτό θα πουν, γιατί δεν δέχονται την ευθύνη. Ποτέ δεν δέχτηκαν την ευθύνη για τον θάνατο Παλαιστινίων. Πόσοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις; Οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψει τους δρόμους, ώστε να μην μπορεί να μπει κανείς αλλά ούτε και οι τραυματίες να βγουν εκτός, ούτε η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να μπει».

Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να το πιστέψετε, έχει περάσει πάνω από 1 βδομάδα. 2,5 εκ. Παλαιστίνιοι δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν, οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες και όλοι ζουν απάνθρωπα. Αυτό είναι κάτι που έλεγαν πάντα οι Ισραηλινοί πολιτικοί, ότι δεν είμαστε άνθρωποι και πάντα θα μας συμπεριφέρονται έτσι. Θέλουν να μας σκοτώσουν, να μας εξοντώσουν να πάρουν τη γη μας. Όλες οι κτηνωδίες του κόσμου που μπορείτε να φανταστείτε. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και οι εισβολείς πρέπει να λογοδοτήσουν στα διεθνή δικαστήρια».

«Είμαστε ιδιοκτήτες αυτής της γης»

Δημοσιογράφος: Αν μπορούσατε να στείλετε μήνυμα στους Ισραηλινούς, τι θα τους λέγατε;

«Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας στην ελευθερία. Χωρίς την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ειρηνικά. Η παλαιστινιακή Αρχή είναι η μόνη που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Τα παιδιά μας θα αντισταθούν, τα εγγόνια μας θα αντισταθούν. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτής της γης, έχουμε το δικαίωμα να ζούμε όπως ζείτε εσείς», υπογράμμισε ο πρέσβης και κλείνοντας έστειλε το δικό του μήνυμα στο Ισραήλ:

«Και μην ξεχνάτε ότι εμείς σας δεχτήκαμε στην περιοχή μας το 1948. Σας δώσαμε σπίτια, στέγη, και ξαφνικά γυρίσατε εναντίον μας και μας πυροβολείτε, και πήρατε στα σπίτια μας, και σκοτώνετε τον λαό μας. Σας παρακαλώ μην ξεχνάτε όλα όσα έχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι για εσάς».

 

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα