Για τους λόγους που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνoϊού μιλούν στην εφημερίδα «Πατρίς» κάποια από τα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης που εγκατέλειψαν την υπηρεσία και τοποθετήθηκαν …στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου. Τα συναισθήματά τους είναι ανάμικτα. Από τη μία νιώθουν ιδιαίτερα λυπημένοι που αφήνουν την Μονάδα και από την άλλη αγανακτισμένοι γιατί ελήφθη μία απόφαση για την οποία δεν υπολογίστηκαν όλες οι παράμετροι, όπως τονίζουν.

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες οι οποίοι άλλοι υπηρετούσαν για χρόνια στην 3η ΕΜΑΚ Κρήτης και άλλοι λιγότερο καιρό, όλοι τους όμως, όπως λένε και οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους, είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό όποτε κλήθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ένα στοιχείο που οι ίδιοι θέλουν να γίνει γνωστό είναι ότι η διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο προκειμένου να δικαιολογηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ανέφερε για ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών από τους οποίους μπορεί να ζητηθεί να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος για κάποιο σοβαρό συμβάν στο εξωτερικό. Αυτό λένε κάποιοι από τους πυροσβέστες που μετακινήθηκαν, δεν αφορά στην 3η ΕΜΑΚ Κρήτης. «Σε αυτού τους είδους τις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος μόνο τα στελέχη της 1ης και της 2ης ΕΜΑΚ της χώρας. Από τις υπόλοιπες δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης όσα χρόνια λειτουργεί δεν έχει στείλει ποτέ στελέχη της εκτός Ελλάδος» αναφέρει πυροσβέστης που δεν εμβολιάστηκε και πήρε «φύλλο πορείας» για άλλο πόστο. Ως προς αυτό το στοιχείο, προσθέτουν οι ίδιοι, ακόμα και να ζητούνταν κάτι τέτοιο, θα μπορούσαν την αποστολή στο εξωτερικό να την επανδρώσουν πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχουν εμβολιαστεί.

Ένας σημαντικός λόγος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τον μη εμβολιασμό τους αφορούσε στους φόβους που έχουν για πιθανές παρενέργειες, όπως λένε. Μάλιστα, προσθέτουν ότι σχεδίαζαν να εμβολιαστούν, απλώς ήθελαν ακόμη περισσότερο χρόνο. «Δεν είμαι αρνητής. Φυσικά πιστεύω ότι υπάρχει  κορωνoϊός. Επίσης δεν είμαι κατά του εμβολίου. Όμως κι εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε προβάλει περιστατικά με ανθρώπους που αρρώστησαν ή ακόμα και πέθαναν από το εμβόλιο. Φυσικά είναι πολλά περισσότερα τα άτομα που εμβολιάστηκαν και δεν έπαθαν κάτι, προς το παρόν τουλάχιστον, όμως ο φόβος που γεννιέται σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις, πατώντας ένα κουμπί» σχολίασε πυροσβέστης που μας μίλησε. Από τα άτομα που μας μίλησαν, κάποια είχαν σκοπό να κλείσουν ραντεβού, όπως λένε, για να κάνουν το εμβόλιο και «για να κερδίσουν χρόνο ώστε να το επεξεργαστούν μέσα τους». Όμως δεν τους δόθηκε ο χρόνος που οι ίδιοι ήθελαν.

Σημαντικό ρόλο για να μην αποφασίσουν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο έπαιξε και το ύφος της διαταγής, όπως τονίζουν. Αυτή η υποχρεωτικότητα που επιβλήθηκε μόνο στα στελέχη των ΕΜΑΚ. «Πώς είναι δυνατόν να δίνεται μία τέτοια διαταγή και μάλιστα προς μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Και ως προς αυτό έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η ΕΜΑΚ συστεγάζεται τρόπον τινά και με άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, στις οποίες πολλοί συνάδελφοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαφή καθημερινή με αυτούς τους συναδέλφους. Γιατί θα έπρεπε μόνο εμείς; Πιστεύουμε ότι καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη διαταγή αυτή» σχολίασαν.

Οι περισσότεροι πάντως από τους πυροσβέστες που μας μίλησαν δήλωσαν πως δεν είναι αρνητές του εμβολίου. «Σκοπεύαμε και σκοπεύουμε να το κάνουμε. Κι ένας λόγος είναι γιατί αγαπάμε την υπηρεσία μας» τόνισαν.

Σε ερώτησή μας για το εάν επηρεάστηκαν από τη θρησκευτική τους πίστη, πυροσβέστες που μας απάντησαν τόνισαν ότι «δεν έλαβαν καμία αρνητική προτροπή από ανθρώπους της εκκλησίας με τους οποίους έχουν σχέση και συνομιλούν».

Μπορούν να επιστρέψουν

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες της χώρας , που έχουν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και θέλουν να επιστρέψουν», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

400 συνολικά

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» στις 8 ΕΜΑΚ ανά την επικράτεια υπηρετούν συνολικά 400 πυροσβέστες. Στις 18 Μαΐου το αρχηγείο του Σώματος εξέδωσε διαταγή με τίτλο «εμβολιασμός υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών». Προέβλεπε ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία θα υπηρετούν «μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό».

Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) και το προσωπικό της οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου, εάν ζητηθεί, να μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης ανά τον κόσμο.

Δόθηκε αρχικά διορία έως την 11η Ιουνίου για την έναρξη ισχύος της διαταγής, η οποία παρατάθηκε σιωπηρά για ακόμα ένα μήνα.

Πού υπηρετούσαν

Από το σύνολο του προσωπικού της ΕΜΑΚ δεν εμβολιάστηκαν 54. Από αυτούς οι 19 υπηρετούσαν στην 1η ΕΜΑΚ που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Στις υπόλοιπες μονάδες κατά μέσον όρο πέντε πυροσβέστες δεν εμβολιάστηκαν και μετακινούνται. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, και αρνητές του εμβολίου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες μονάδες και υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Πηγή: εφημερίδα «Πατρίς»