Τι αναφέρουν καθηγητές για εμβόλια, μεταλλάξεις και μάσκες – «Πρέπει να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί των φτωχών χωρών»

Πρέπει να διαβάσετε

Για τη σημασία του εμβολιασμού, την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, το πότε θα βγουν οι μάσκες και αν θα υπάρξει άλλο lockdown, μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Οι γιατροί τόνισαν ότι πρέπει να πειστούν όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν, να εμβολιαστούν.

Ο κ. Δημόπουλος είπε πως η Βρετανία κέρδισε το στοίχημα επειδή οι περισσότεροι πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση. Ανέφερε, επίσης, ότι από φθινόπωρο, ενδεχομένως, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς παιδιών.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, ωστόσο, από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, είπε πως υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση.

Τόνισε, δε, ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων μέχρι στιγμής και είπε ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο κ. Γώγος έθιξε το μεγάλο θέμα των εσωτερικών χώρων. Όπως είπε στους κλειστούς χώρους η μετάδοση είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη, στους ανοιχτούς χώρους τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν και χωρίς μάσκα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είπε ότι το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Σχετικά με τις φτωχές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι χώρες που έχουν περισσευούμενα να τα δώσουν, καθώς αν εμβολιαστεί παγκοσμίως ο πληθυσμός δεν θα αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φαρμακοβιομηχανία τρέχει για να καλύψει όλες τις μεταλλάξεις, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα υπάρχοντα στελέχη.

Τέλος, για το αν θα ξαναδούμε lockdown ο κ. Γώγος είπε ότι ένα γενικευμένο lockdown είναι πολύ μακριά από το να συμβεί, όμως αν χρειαστεί μπορεί να γίνουν μικρά τοπικά lockdown.

Στα νησιά που υπήρξε πρόβλημα και χρειάστηκαν να τεθούν σε περιορισμό, έγιναν μεγάλες συναθροίσεις και υπήρξε μετάδοση, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ενώ πάμε πολύ καλά δεν είμαστε έτοιμοι για μαζικά πράγματα ελεύθερα», τόνισε.

Σχετικά με το χάπι κατά του κορωνοϊού, είπε ότι αν πάρει έγκριση θα είναι πολύ χρήσιμο, όμως αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό για να το συζητάμε τώρα.

Επίσης, έκανε μια προσωπική πρόβλεψη ότι δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό.

«Αυτή τη στιγμή μόνο με τα εμβόλια μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία», τόνισε.

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα