Θετικοί οιωνοί με «σκιές» ανησυχίας για τον τουρισμό της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για την πορεία της τουριστικής σεζόν, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Όμως η εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία ανέτρεψε πολλά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, σημείωσε πως υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. «Είναι γεγονός ότι έχουμε ένα μούδιασμα στη ροή των κρατήσεων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είναι λογικό όταν κάποιοι βλέπουν τανκς και πυραύλους, να μη σκέφτονται διακοπές. Οπότε αυτό είναι που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ανάσχεση της ροής των κρατήσεων και το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε ακυρώσεις. Οι κρατήσεις βέβαια που έχουν γίνει είναι με το καθεστώς της πανδημίας, όμως ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ και από εκεί και πέρα θα έχουμε την τελευταία στιγμή κρατήσεις για να γεμίσουν τα αεροπλάνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη έχουν προγραμματιστεί 1.850 slots για το Ηράκλειο και 700 στα Χανιά, κάτι που αντιπροσωπεύει περίπου 315 χιλ. θέσεις στο Ηράκλειο 120 χιλ. περίπου στα Χανιά. «Πρέπει όμως να αφαιρέσουμε τα εσωτερικά δρομολόγια που είναι 50 χιλ. στο Ηράκλειο και 20 χιλ. στα Χανιά. Δηλαδή μιλάμε για 265 χιλ. θέσεις στο Ηράκλειο  και 100 χιλ. στα Χανιά, αν αφαιρεθούν αυτά τα δρομολόγια. Είναι περίπου 65% η κάλυψη στις θέσεις, άρα λοιπόν έχουμε να λέμε για 170 χιλ. θέσεις στο Ηράκλειο και περίπου 65 χιλ. στα Χανιά. Πιστεύω ότι αν υπάρξει συνέχεια του πολέμου και δεν λήξει, κάποιες πτήσεις θα ακυρωθούν και άλλες θα συμπτυχθούν. Αν όλα πάνε καλά γύρω στις 200 χιλ. – 150 χιλ. στο Ηράκλειο και 50 χιλ. στα Χανιά θα υλοποιηθούν, που είναι 200 χιλ. που δεν τις είχαμε πέρσι. Οπότε ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και να κοιτάξουμε με ψυχραιμία να το αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, η Κρήτη εξαρτάται από το αεροπορικό κομμάτι. «Υπολογίζουμε ότι όλο αυτό θα επιφέρει στο επίναυλο καύσιμο, μια αύξηση που μπορεί να είναι από 50 – 70 ή και 80 ευρώ για το κάθε εισιτήριο, που είναι μεγάλο ποσό, ειδικά για μια οικογένεια που θα έχει 4 άτομα. Μιλάμε αμέσως για πάνω από 300 ευρώ, δεν έχουμε όμως τεστ που είχαμε. Εμείς οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι, θα το κοιτάξουμε να απορροφήσουμε όσο γίνεται τις αυξήσεις αυτές. Το κάναμε πάντα, το κάνουμε και τώρα. Από εκεί και πέρα με σκληρή δουλειά πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο έτος, δεν θα είμαστε όπως το 2019 και όλα αυτά βέβαια αν λήξει το συντομότερο αυτός ο εφιάλτης».

Πρόσθεσε δε, πως για φέτος είχε προγραμματιστεί να έρθουν 250 χιλ. Ρώσοι, περίπου 30 χιλ. Λευκορώσοι και 100 χιλ. Ουκρανοί. «Αυτά ανατρέπονται, δεν μπορούμε καθόλου να υπολογίσουμε αυτές τις αγορές, είναι τεράστιο το πλήγμα για τους συναδέλφους, είναι τεράστιο για τους ξενοδόχους μας που είχαν αποκλειστική εξάρτηση από αυτούς. Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές. Αυτά τα 350 – 400 χιλ. που είχαν προγραμματιστεί για την Κρήτη, θα κοιτάξουμε να δούμε τι γίνεται, τι μπορούμε να κάνουμε, για να τους αντικαταστήσουμε από άλλες αγορές».

Κλείνοντας, ο κ. Βλατάκης σημείωσε πως τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια πτήση από το Ανόβερο που έφερε 143 άτομα. «Δεν είναι τουρίστες αλλά επισκέπτες που έχουν συγγενείς ή σπίτια εδώ. Θα έχει και την άλλη Κυριακή, την μεθεπόμενη και τέλος Μαρτίου αρχίζουν να έρχονται περισσότερες. Τέλη Μαρτίου, υπάρχει μέρα που έχουμε 24 πτήσεις».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα