Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Θεραπείες πλασμαφαίρεσης: «Δεν είναι αθώες οι αισθητικές παρεμβάσεις», τονίζει ο Αλέξανδρος Πατριανάκος - Τι είπε για social media και ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου στο Ηράκλειο
Στη «σκιά» της υπόθεσης θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου μίλησε για τους ελέγχους στα ιατρεία, τις αισθητικές πράξεις από γιατρούς χωρίς την κατάλληλη ειδικότητα, τις καταγγελίες και τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο
Η υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από ανακοπή που υπέστη σε ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου είχε πάει για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη θεραπεία πλασμαφαίρεσης, έχει προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από τις αισθητικές παρεμβάσεις, το ποιος έχει την επιστημονική κατάρτιση για να τις πραγματοποιεί, αλλά και τους ελέγχους που μπορούν να γίνουν όταν υπάρχουν καταγγελίες ή ενδείξεις για μη σύννομες πρακτικές.
Στη «σκιά» της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη, αναδεικνύοντας τις «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν στον χώρο των αισθητικών παρεμβάσεων και καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν εμπιστευθούν έναν γιατρό.
«Δεν είναι αθώες οι αισθητικές παρεμβάσεις»
Ο κ. Πατριανάκος υπογράμμισε ότι μία από τις βασικές παραμέτρους είναι να γνωρίζει ο πολίτης ποιος πραγματοποιεί μία ιατρική πράξη και εάν διαθέτει την κατάλληλη ειδικότητα. Όπως εξήγησε, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ευθύνη για τον έλεγχο των ιατρείων, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαρκής έλεγχος σε κάθε χώρο και κάθε ιατρική πράξη.
«Υπάρχει και ατομική ευθύνη του πολίτη», τόνισε, σημειώνοντας πως κάποιος πριν προχωρήσει σε μία αισθητική ή άλλη ιατρική παρέμβαση, καλό θα ήταν να αναζητά την ειδικότητα του γιατρού και να εξετάζει εάν είναι κατάλληλα καταρτισμένος για τη συγκεκριμένη πράξη.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου έκανε λόγο ακόμη και για περιπτώσεις γιατρών χωρίς την απαιτούμενη ειδικότητα που πραγματοποιούν αισθητικές παρεμβάσεις, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και χώροι όπου τέτοιες πράξεις γίνονται από ανθρώπους που δεν είναι καν γιατροί.
Ο κ. Πατριανάκος εξήγησε ότι ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους στα ιατρεία. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι τα ιατρεία είναι πάρα πολλά, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά, αλλά υπάρχει πλέον στόχευση σε χώρους όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να πραγματοποιούνται μη επιτρεπόμενες πράξεις.
Οι έλεγχοι μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν ύστερα από καταγγελίες ασθενών.

Οι νέοι και οι «εύκολες» αισθητικές παρεμβάσεις
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την έκταση που έχουν πάρει οι αισθητικές παρεμβάσεις, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ο κ. Πατριανάκος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι αθώες», τονισε σημειώνοντας ότι ακόμη και πράξεις που παρουσιάζονται ως απλές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.
Όπως ανέφερε, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει και ενημερωτικές δράσεις προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τέτοιες διαδικασίες.
Το μεγάλο «κενό» των social media
Στη συνέντευξη τέθηκε και το θέμα της προβολής ιατρικών υπηρεσιών μέσω των social media, που κατακλύζονται από διαφημίσεις για διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις, την ώρα που η ιατρική διαφήμιση, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, υπόκειται σε περιορισμούς.
Ο κ. Πατριανάκος αναγνώρισε ότι υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς οι υπηρεσίες μπορούν να προβάλλονται με διαφορετικούς τρόπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και μέσα από άλλα πρόσωπα.
«Μια καταγγελία μπορεί να σώσει άλλους ασθενείς»
Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι η απουσία πολλών καταγγελιών από ασθενείς.Όπως είπε, ο Σύλλογος δεν δέχεται μεγάλο αριθμό καταγγελιών, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρχει και φόβος από την πλευρά των ασθενών.
Παράλληλα, κάλεσε όσους διαπιστώνουν ότι πραγματοποιούνται πράξεις που δεν θα έπρεπε να γίνονται από συγκεκριμένους γιατρούς να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Το όφελος, όπως εξήγησε, δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον ασθενή. Μία καταγγελία, ακόμη κι αν δεν αλλάξει κάτι για τον άνθρωπο που ήδη υπέστη μία λανθασμένη παρέμβαση, μπορεί να προστατεύσει τους επόμενους ασθενείς.
Ζητούνται… ποινές
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται σε γιατρούς που δεν είναι πιστοποιημένοι για τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούν.
Ο κ. Πατριανάκος υποστήριξε ότι το ζήτημα των ποινών θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι, επισημαίνοντας ότι μία κύρωση πρέπει να είναι αποτελεσματική και κυρίως να επιβάλλεται σε χρόνο που έχει ακόμη ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Όπως σημείωσε, δεν μπορεί μία υπόθεση να ολοκληρώνεται μετά από πέντε ή επτά χρόνια, όταν πλέον η απόφαση μπορεί να έχει χάσει την πρακτική της σημασία.
Η συμβουλή προς τους πολίτες
Ο Αλέξανδρος Πατριανάκος κάλεσε τους πολίτες να μην παρασύρονται από όσα βλέπουν και διαβάζουν στο διαδίκτυο και να κάνουν έναν βασικό έλεγχο πριν εμπιστευθούν κάποιον γιατρό. Να αναζητούν την ειδικότητά του και να διαπιστώνουν εάν είναι κατάλληλα καταρτισμένος για την πράξη που πρόκειται να πραγματοποιήσει.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι διαθέσιμος να ενημερώσει τους πολίτες που έχουν απορίες ή θέλουν να αναφέρουν μία περίπτωση.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στον ΣΚΑΪ Κρήτης: