Θεοδωρακοπούλου: Το πανδημικό κύμα δεν έχει εκτονωθεί ακόμη

Πρέπει να διαβάσετε

Υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης Όμικρον -η οποία προς το παρόν παραμένει σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητη– η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας και τις αντοχές της κοινωνίας.

Οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και η κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει εκτονωθεί, ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί σύντομα.

Εάν δε επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα το επόμενο διάστημα- εκδοχή που αναμένεται από τους επιστήμονες- τότε είναι πολύ πιθανό, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ακόμη πανδημικό κύμα.

Όμως, όσο και εάν η Όμικρον μας τρομάζει, αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να πορευόμαστε με την Δέλτα και είναι αυτή η μετάλλαξη- σε συνδυασμό με τους ανεμβολίαστους- που δίνουν τις δραματικές εισαγωγές και διασωληνώσεις.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία εδώ και έναν μήνα, άφησε τη θέση της και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται οι εισαγωγές και η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί, ενώ δεν διακρίνουμε ούτε κάμψη ούτε σταθεροποίηση από το πανδημικό κύμα.

Στις ΜΕΘ σήμερα, το 90% είναι ανεμβολίαστοι και το χειρότερο οι άνθρωποι αυτοί, είναι πραγματικά αμετανόητοι, καθώς παρασύρουν στην ασθένεια και στα νοσοκομεία και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, τονίζει.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, εάν ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εμβολιαστεί αυτή την εβδομάδα, τότε θα είμαστε μέσα στα Χριστούγεννα πιο πολύ προστατευμένοι.

Η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα

Η κυρία Θεοδωρακοπούλου επαναλαμβάνει και η ίδια, ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα και την ανοσία σε έναν άνθρωπο. «Το ότι είσαι εμβολιασμένος ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις, αλλά θα νοσήσεις πιο ελαφρά, καθώς το εμβόλιο προσφέρει προστασία και σε σένα, αλλά και στους γύρω σου αν προσέξεις», προσθέτει.

Αναφορικά με το μείζον θέμα των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ, η ίδια ως έμπειρη εντατικολόγος και υγειονομικός στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πράγματι χώροι και θάλαμοι που έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο με πλήρη εξοπλισμό, όπως μηχανήματα, αναπνευστήρες κλπ. και τους θεράποντες ιατρούς διαρκώς πάνω από το προσκεφάλι των ασθενών. Θα έλεγα επομένως, ότι οι ασθενείς αυτοί, είναι απόλυτα προστατευμένοι και περιθάλπονται σύμφωνα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Επιπλέον, σε πολύ μικρό διάστημα δηλαδή στις επόμενες δύο ημέρες, οι ασθενείς αυτοί, θα μεταφερθούν σε κανονική κλίνη ΜΕΘ».

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου που οι ασθενείς διασωληνώνονται μεταφέρονται στους χώρους των χειρουργείων όπου υπάρχουν οι αναισθησιολόγοι, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει επανέλθει συνταξιούχος γιατρός (ο κ. Ματάμης) και περιθάλπει ασθενείς έχοντας δημιουργήσει προστατευμένο χώρο.

Ναι, πράγματι, υπάρχει αναμονή για ορισμένους ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και επαγρύπνιση, τονίζει η συνομιλήτριά μας, προσθέτοντας, ότι: «Προσπαθούμε να κτίσουμε πάνω στους ασθενείς και να επενδύσουμε, ώστε να ανανήψει ο ασθενής».

Σε άλλο επισημαίνει ότι δεν μεταφέρονται όλα τα βαριά περιστατικά, διότι μερικά είναι τόσο βαριά, που ακόμη και η ελάχιστη μετακίνηση, μπορεί να ισοδυναμεί με τον θάνατο.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θνητότητα των διασωληνωμένων η κυρία Θεοδωρακοπούλου, αναφέρει ότι σε αντίθεση με το πρώτο πανδημικό κύμα- που οι ασθενείς που κατέληγαν ήταν πολύ ηλικιωμένοι- στο κύμα που διανύουμε σήμερα, καταγράφεται θνητότητα της τάξης 40% με 50%, ωστόσο δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεότεροι διασωληνωμένοι που κυμαίνονται μεταξύ 55 με 70 ετών.

«Έχουμε κουραστεί πολύ, δεν υπάρχει αναλαμπή, αλλά συνεχίζουμε όλοι μας με σθένος», καταλήγει η κυρία Θεοδωρακοπούλου, απευθύνοντας έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες με την τρίτη αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, χθες Δευτέρα, ξεπεράστηκαν οι 15.040.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.153.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71% του γενικού πληθυσμού και 82,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, δηλαδή το 63,8% του γενικού πληθυσμού και το 73,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67,5% του γενικού πληθυσμού και 77,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 34.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 25.400 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Υπερδιπλάσιες οι επαναλοιμώξεις λόγω Όμικρον

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη της Δευτέρας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αριθμός των επαναλοιμώξεων από την Όμικρον, είναι υπερδιπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο τα εμβόλια, να μην καλύπτουν τις μεταλλάξεις συμπλήρωσε. Τόνισε δε εμφατικά, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα τους προσεχείς μήνες.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω και μετά από σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, τεκμηρίωσε την απόφαση της Επιτροπής, η αναμνηστική δόση του εμβολιασμού, να πραγματοποιείται σε 3 μήνες τελικά από 4 που είχε συζητηθεί και από 6 μήνες που ήταν η αρχική απόφαση. Μάλιστα στη ζυγαριά της Επιτροπής, βάρυνε πολύ ο ερχομός της μετάλλαξης Όμικρον και η ενδεχόμενη πίεση του συστήματος και για τον λόγο αυτό, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συναίνεσαν ώστε να επισπευθεί η γ’ ενισχυτική δόση.

Η γ’ αναμνηστική δόση, αυξάνει κατά 20 φορές τα αντισώματα και τριπλασιάζει τα Τ λεμφοκύτταρα, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα