Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

«Θα βγάλουμε το νοίκι, περιμένουν 4 άτομα» – Οι συνομιλίες του τραυματιοφορέα με τον ιδιοκτήτη του γραφείου κηδειών

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκαλυπτικές είναι οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των δύο τραυματιοφορέων νοσοκομείου της Λέσβου που φέρονται να ενημέρωναν ιδιοκτήτη γραφείου τελετών για τους ασθενείς που είτε ήταν σε σοβαρή κατάσταση είτε έφευγαν από τη ζωή, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση συμπεριλαμβάνονται μηνύματα και συνομιλίες μεταξύ του Στέλιου, του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών και του Στράτου, του τραυματιοφορέα, στους οποίους γίνεται λόγος για τα στοιχεία κάποιων ασθενών και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

«Θα βγάλουμε το νοίκι»

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο τραυματιοφορέας στον ιδιοκτήτη του γραφείου κηδειών στις 30 Αυγούστου 2023, μέσω του οποίου του γνωστοποίησε τα στοιχεία έξι ασθενών καθώς και την κατάσταση 7ης ασθενούς αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα βγάλουμε το νοίκι…».

Κείμενο μηνύματος: «Καλησπέρα κ. Στέλιο. Χαίρομαι ιδιαιτέρως. Τσ, Πα., Αδ., Κο., Ντ. και Δι. Θα βγάλουμε το νοίκι. Θα πάω αργά να δω αν έχει κάτι».

Κείμενο μηνύματος: «Το πρωί θα έρθω για καφέ. Είναι χάλια η Χα. Και περιμένουν 3 με 4 άτομα».

Σε άλλο μήνυμα που ανταλλάζουν αναφέρονται πάλι σε στοιχεία ασθενών: «Αγόρι για δες αν έχεις χρόνο Βο., Μα. Αμ., Χα., Κα., Κου., Φω., και Κα. Τζ. τι κάνει να πάρουμε», ενώ σε δεύτερο μήνυμα, ο τραυματιοφορέας γράφει στον ιδιοκτήτη του γραφείου κηδειών: «Γε., Σπ. πήγαν αλλού και τον Σπ. τον είχε πάρει όταν στον είπα το βράδυ και μας μένει τυπικά ο Χι.».

«Πάω να βγάλω λεφτά»

Τέλος, σε μία συνομιλία μεταξύ Στέλιου, του ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών και του τραυματιοφορέα, ο πρώτος ζητά από τον δεύτερο να περάσει από το μαγαζί. Στη συνέχεια ο τραυματιοφορέας μιλά με σύντροφό του και δεύτερη κατηγορούμενη και κάνει λόγο για χρήματα.

Στέλιος: Έλα ρε μ@λ@κ@. Που είσαι; Έλα ρε.

Στράτος: Έλα αγόρι.

Στέλιος: Έλα ρε. Πού είσαι;

Στράτος: Πάω να πάρω τον Μ., στο μηχανάκι. Τι είναι;

Στέλιος: Πέρασε δύο λεπτά από το μαγαζί.

Στράτος: Τώρα θα τελειώσω με τον Μ., να τον πάρω οκτώ παρά πέντε να τον γυρίσω πίσω για να περάσω.

Στέλιος: Θα φύγω. Χ@σ@ με. Παρ’ το… Προτού πάρεις το μωρό, έλα δύο λεπτά. Με το μηχανάκι είσαι. Άντε.

Στράτος: Καλά. Καλά, καλά. Έρχομαι.

Συνομιλία μεταξύ των δύο τραυματιοφορέων:

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Καλά.

Στράτος: Και έχει ακόμα έναν Γ. που ήταν Κυθήρων, Μυτιλήνη.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Γι’ αυτό σου λέω, θα το δεις εδώ πέρα. Το τέλος.

Στράτος: Καλά, πάω να βγάλω τα λεφτά.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Εντάξει.

Στράτος: Και να πάρω τον Μ.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Εντάξει.

Στράτος: Άντε.

Δρούσαν από τα τέλη Αυγούστου

Όπως προέκυψε από την έρευνα των «Αδιάφθορων», οι δύο υπάλληλοι του νοσοκομείου δρούσαν τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των ιατρών του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών ιατρικών και προσωπικών δεδομένων προς τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Για τον τερματισμό της δράσης τους χθες το πρωί οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο ένας υπάλληλος και ο ιδιώτης.

Από τις επακόλουθες έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα