Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Θα μας αξιολογεί στο μέλλον το AI; – Τι φοβούνται οι Έλληνες
Το Creta24.gr μελέτησε τα νέα ευρήματα και παρουσιάζει τους πιο κρίσιμους τομείς.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη μπει στη ζωή μας για τα καλά. Είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταλάβει πως γλιτώνουν όλο και περισσότερο χρόνο με τη χρήση της και έτσι την ενσωματώνουν καθημερινά στις δουλειές τους. Ωστόσο η αύξηση της επιρροής των ai bot δεν γίνεται άκριτα και όταν η συζήτηση φτάνει σε αποφάσεις που αφορούν την υγεία, τη δικαιοσύνη ή την ασφάλεια, η στάση αλλάζει απότομα. Εκεί οι Έλληνες τραβούν λοιπόν μία κόκκινη γραμμή.
Αυτό αποτυπώνεται στα νέα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της διαΝΕΟσις για την ηθική και τη δεοντολογία της AI. Στην έρευνα 40 σελίδων, η πλειονότητα ζητά αυστηρούς περιορισμούς ή ακόμη και πλήρη απαγόρευση της χρήσης της σε κρίσιμους τομείς.
Το Creta24.gr μελέτησε τα νέα ευρήματα και παρουσιάζει τους πιο κρίσιμους τομείς.
Ως προς τους τομείς που οι Έλληνες θεωρούν την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαγορευτική, η πιο έντονη αντίδραση καταγράφεται στην ιατρική διάγνωση και θεραπεία χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες, ποσοστό 47,9%, θεωρεί ότι η AI δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αντί για την επικοινωνία με τον γιατρό μας. Μόλις το 6,3% δηλώνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη χρήση, ενώ το 45% δέχεται τη χρήση μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Δεν θέλω να με αξιολογήσει το AI
Αντίστοιχη δυσπιστία καταγράφεται και όταν η AI καλείται να αξιολογήσει εργαζομένους με το 38,4% ζητά πλήρη απαγόρευση στη χρήση AI για θέματα αξιολόγησης, ενώ το 54,1% θέλει η χρήση να γίνεται μόνο υπό όρους. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην αξιολόγηση μαθητών και φοιτητών, όπου το 36,1% τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης.
Επισης επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες σε ζητήματα δικαιοσύνης. Περισσότεροι από εννέα στους δέκα είτε ζητούν πλήρη απαγόρευση είτε χρήση μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις της AI σε δικαστικές αποφάσεις και νομικές διαφορές. Ενδεικτικά μόλις το 7,6% δηλώνει υπέρ της ελεύθερης χρήσης.
Εκεί όπου οι πολίτες δείχνουν πιο δεκτικοί
Η στάση αλλάζει ξεκάθαρα ουσιαστικά εκεί που η AI εμφανίζεται περισσότερο ως «βοηθός» και λιγότερο ως αντικαταστάτης ανθρώπων. Παραδείγματος χάριν, στην εκπαίδευση, το 76% θεωρεί ότι η χρήση της θα μπορούσε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, ενώ μόνο το 11,4% ζητά πλήρη απαγόρευση. Ιδια στάση υπάρχει και ως προς τη διαχείριση κρίσεων, όπως πυρκαγιές ή σεισμοί.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αυτή η δυσπιστία υπάρχει τη στιγμή που ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνει χρήση της AI. Σύμφωνα με την έρευνα, το 69,2% των Ελλήνων έχει ήδη χρησιμοποιήσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις χρήστες δηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούν καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, το 80% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικό έγκλημα μέσω AI, το 76% για τα προσωπικά δεδομένα και το 75,9% για την παραπληροφόρηση και το ψευδές περιεχόμενο.
Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι πως το 74,2% φοβάται ότι η υπερβολική χρήση της AI μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια της κριτικής σκέψης, παρ’ότι που κάνει χρήση της.
Ψηφιακό χάσμα
Ως προς το προφίλ των ατόμων που κάνουν συχνή χρήση AI, τα αποτελέσματα δείχνουν την ύπαρξη κριτηρίων. Ειδικότερα η χρήση της AI είναι αισθητά υψηλότερη στους πολίτες με μεγαλύτερη εκπαίδευση και υψηλότερα εισοδήματα. Στους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, το ποσοστό χρήσης φτάνει το 90,2%, ενώ στα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ το ποσοστό αγγίζει το 90%. Αντίθετα, στα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ η χρήση πέφτει στο 52,1%. Την ίδια στιγμή, το 73,9% όσων χρησιμοποιούν AI δηλώνει ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά δωρεάν εφαρμογές, ενώ μόλις το 5,2% χρησιμοποιεί μόνο επί πληρωμή υπηρεσίες.