«Θα έχουμε 600.000 κρούσματα από το κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού» – Τι λένε Τζανάκης και Γουργουλιάνης

Πρέπει να διαβάσετε

Για το κοκτέιλ γρίπηςιώσεων και κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη χώρα καθώς μίλησαν στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, προβλέποντας πως το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν τα κρούσματα.

Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία ενός πανδημικού κύματος με ένα κοκτέιλ ιώσεων με πρωτεργάτη την γρίπη και εν συνεχεία τους υπόλοιπους ιούς της ίδιας κατηγορίας δηλαδή των μυξοϊών και τελευταίος από πλευράς κλινικής σοβαρότητας είναι ο κορωνοϊός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Covid -19 «συνεχίζει στο υπόστρωμά του να δίνει 30-40.000 πραγματικά κρούσματα την ημέρα ασχέτως αν καταγράφονται 7-8.000 μόνο καθώς δεν δηλώνονται». «Αυτή της στιγμή έχουμε γύρω στις 100.000 – 120.000 ιώσεις. Δηλαδή 30-40.000 χιλιάδες γρίπες, άλλους τόσους κορωνοϊούς και λιγότερο από τους άλλους ιούς. Αυτό θα διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα και θα πάμε γύρω στα 500-600.000 κρούσματα» από το κοκτέιλ, την εβδομάδα, όπως προβλέπει.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποιεί πως «τα νοσοκομεία θα πρέπει να ετοιμαστούν για να αντέξουν σε αυτή την κρίση. Ξέρουν πλέον πώς να το κάνουμε λόγω κορωνοϊού. Να οργανωθούν τα Τμήματα των Επειγόντων, οι μονάδες Παίδων και πρέπει να οργανωθούν στη φροντίδα απλών κλινών στις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές», λέει.

Για ατομικά μέτρα προστασίας σημειώνει πως «τα στρατιωτικού τύπου μέτρα και τα στρατιωτικά μέτρα στην Κίνα δεν πέτυχαν. Πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, να φοράμε τη μάσκα μας όπου νομίζουμε πως είμαστε ανασφαλείς και βεβαίως θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι παιδότοπων να απολυμαίνουν ανά μια ώρα τα τραπεζάκια, τα θρανία και τα παιχνίδια».

Ο κ. Τζανάκης σημειώνει πως δεν είναι υπέρ της μάσκας στα σχολεία. «Τα παιδιά θα αρρωστήσουν από ιούς και φέτος όπως κάνουν και κάθε χρόνο, δεν χρειάζεται να τραβάμε τα μαλλιά μας. Φέτος θα γίνει λίγο παραπάνω λόγω της τρίχρονης απραξίας του ανοσοποιητικού μας», τονίζει.

Για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο καθηγητής σχολίασε πως υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ισοδύναμες ουσίες με τις δημοφιλείς που μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να δράσουν.

Γουργουλιάνης: Υποχώρησε σημαντικά ο κορονοϊός και ο RSV

Και ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ανέφερε πως «πρωταγωνιστής ήταν η γρίπη και ο κορωνοϊός υποχώρησε πολύ και αυτό που υποχώρησε σημαντικά ήταν ο RSV. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κάνουν 2-3 μέρες πυρετό και κάποιες φορές και ισχυρό. Δεν κάνουν πνευμονία συνήθως. Οι υγιείς περνάνε ήπια στο σπίτι, αυτοί που έχουν προβλήματα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, να τροποποιηθεί η αγωγή τους και η παρακολούθηση να είναι πιο έντονη».

Όπως εξηγεί: «Αυτές οι λοιμώξεις προσβάλλουν περισσότερο τα παιδιά για αυτό έχουν φορτωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομείο».

Παράλληλα, κάνει λόγο «για επιστροφή στην κανονικότητα. Έχουμε γυρίσει στις εποχές του 2017 – 15 και16 όπου υπήρχε η γρίπη. Δεν γυμνάσαμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτούς τους ιούς και μπήκαμε λίγο βίαια στην πραγματική ζωήΈτσι έπρεπε να γίνει».

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα