«Ξεκλειδώνουν» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στον Φεβρουάριο: Με το «στοίχημα» της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα να είναι «ανοιχτό», το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να… επαναφέρει στις ράγες το τρένο της ανάπτυξης. Καταθέτει άμεσα τροπολογία στην Βουλή που θα επιτρέψει την προκήρυξη των πρώτων έργων τον επόμενο μήνα.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ανοίγει ο δρόμος για την άμεση χρήση κεφαλαίων 2,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένονται το καλοκαίρι από την Ευρώπη, υπό μορφή προκαταβολών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου, προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο κιόλας: Πρόβλεψη πάνω στην οποία «πατάει» η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει ταχύτατα τις διαδικασίες που απαιτούνται για να «τρέξουν» κάποια από τα έργα που περιλαμβάνονται στην λίστα που έχει καταρτίσειΣτόχος ορισμένα έργα να ξεκινήσουν πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα η προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του ποσού που δικαιούται. Τα έργα που θα προχωρήσουν ταχύτερα θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επί τάπητος η λίστα των έργων και τα κριτήρια χρηματοδότησης
Μάλιστα, οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν ήδη αρχίσει, σε επίπεδο κορυφής πλέον, ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει κλείσει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων των υπουργείων που θα χρηματοδοτηθούν από τα περίπου 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χώρα μας προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις παρεμβάσεις συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, έχει καταρτίσει λίστα με έργα, τα οποία ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό, με στόχο να απομείνουν τελικά σε αυτή, μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, εκείνες οι δράσεις που θα πάρουν το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις για το σκέλος των επιδοτήσεων συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα με κεντρικό άξονα τα έργα ανά υπουργείο. Κριτήρια για την επιλογή που θα γίνει είναι, μεταξύ άλλων, κατά πόσο τα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται αλλά και το κατά πόσο συμβάλλουν στη ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ανάπτυξη (αν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).

Ποια έργα παίρνουν προτεραιότητα
Οι επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, το λεγόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», πρωταγωνιστεί στο σκέλος των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό θα προστεθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η στήριξη επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές, που δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση έμφαση θα δοθεί αφενός σε έργα που είναι ώριμα να αποδώσουν στην οικονομία και αφετέρου έργα που συμβαδίζουν με τους δύο βασικούς στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία.

Ψηφιοποίηση… τώρα
Προτεραιότητα παίρνουν ψηφιακές δράσεις, όπως:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων με επενδύσεις στις υποδομές κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού σε συνδυασμό με εκπαίδευση και κατάρτιση απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.
  • Ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων: Φορο- κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που συνδέονται online με POS και ΑΑΔΕ, ψηφιακά εργαλεία φορο- ελέγχων, αναβάθμιση Taxisnet.
  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Κάρτα Υγείας): Ενοποιημένος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που θα τροφοδοτείται από το σύνολο των πηγών που διαθέτουν δεδομένα για κάθε πολίτη
  • Ειδικά τμήματα ενίσχυσης και κατάρτισης των δικαστικών υπαλλήλων με ψηφιοποίηση διαδικασιών και συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την αποτελεσματική αξιολόγηση του συστήματος.

Οι παρεμβάσεις στην «πράσινη» οικονομία
Από κοντά και έργα της «πράσινης» οικονομίας

  • Διευρυμένο «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο για την επόμενη 5ετια: Πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών είτε αυτά ανήκουν σε οικογένειες με περιορισμένο βαλάντιο, είτε σε «χοντρά πορτοφόλια»
  • Απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, έργο κομβικής σημασίας για το περιβάλλον.
  • Έργα διασύνδεσης Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή, με την δημιουργία ή και την ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων
  • Προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας ,που παρουσίασε πρόσφατα η Κυβέρνηση.

Και έργα υποδομών
Αυτά είναι τα πρώτα έργα που θα αρχίσουν να ξετυλίγονται και να χρηματοδοτούνται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Φυσικά δεν θα καθυστερήσουν και οι «κλασικές» παρεμβάσεις σε έργα υποδομών: Μία από αυτές που θα «τρέξει» πιο άμεσα και συνδέεται και με την απολιγνιτοποίηση είναι η ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμου Ε65: πρόκειται για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα – Κηπουρειό Γρεβενών που ενώνει τον Ε65 με την Εγνατία Οδό. Έχει μήκος 64 χλμ. και αφορά στην κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Με την κατασκευή του ο αυτοκινητόδρομος μήκους 175 χιλιομέτρων ολοκληρώνεται και η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος αποκτούν εύκολη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ. Μάλιστα η Κομισιόν και συγκεκριμένα η DG COMP (η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) έδωσε ήδη ένα πρώτο στίγμα κρίνοντας το συγκεκριμένο έργο υποδομής ως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

Πηγή: enikooikonomia.gr