Ένα βήμα μπροστά για την από κοινού χρηματοδότηση της κρίσης έκαναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο διαφώνησαν στις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι «27» πετούν το μπαλάκι στην Κομισιόν, που θα πρέπει να παρουσιάσει έως τις 6 Μαΐου τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμφωνία υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ως προς την έγκριση του πακέτου των 540 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε το Eurogroup και περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ανακούφισης των οικονομιών της ευρωζώνης που πλήττονται από τον κορονοϊό. Το πακέτο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου.

Οι «27» συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ταμείου συνδεδεμένου με τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παραμένει η διάσταση απόψεων Βορρά-Νότου. Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία, διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που επιμένει η βοήθεια να δοθεί μέσω επιχορηγήσεων, τόνισε πάντως πως υπήρξε πρόοδος στην τηλεδιάσκεψη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως πρέπει σύντομα να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, αλλιώς η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον.

Την άμεση συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης, που θα παράσχει επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια υποστήριξε ως απαραίτητο μέτρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν πρέπει η ΕΕ να κάνει για μια ακόμη φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» σημείωσε.

Πηγή: ΕΡΤ1