Από σήμερα, θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες με οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τα έτη 2017 και 2018 να ενταχθούν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων.

Όπως προανήγγειλε χθες, από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ήδη ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και τα χρέη θα πρέπει μέχρι σήμερα, να μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

“Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπήρχε εμπλοκή για δύο χρόνια, για το 2017 και το 2018” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συμπληρώσει πως δεν μπορούσαν οι οφειλέτες- κατεξοχήν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες- να ρυθμίσουν, γιατί δεν έχει γίνει εκκαθάριση. “Ήταν μια παθογένεια του συστήματος που εμπόδιζε να μπουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους” δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι από το μεσημέρι όλοι οι πολίτες που οφείλουν και το 2017 και το 2018, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση για τις εισφορές των μη μισθωτών του 2018, ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου και πλέον, οι ασφαλισμένοι έχουν περιθώριοέως τις 30 Αυγούστου προκειμένου να καταβάλλουν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης, εφόσον έχουν λάβει χρεωστικά ειδοποιητήρια.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ταμείου, και εφόσον είναι χρεωστικά, οι ασφαλισμένοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου προκειμένου να καταβάλλουν την πρώτη δόση. Αλλά και όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ μπορούν, επίσης έως το τέλος Αυγούστου, να δηλώσουν ότι επιλέγουν να συμψηφίσουν το ποσό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και κατά την προηγούμενη, πρώτη εκκαθάριση, όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ μπορούν να το συμψηφίσουν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να το εισπράξουν εφάπαξ. Όσοι επιλέξουν τον συμψηφισμό πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Μετά τις 30 Αυγούστου, εάν δεν έχει υποβληθεί αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης θα πρέπει να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Αυγούστου. Τα ποσά που οφείλονται για το 2018 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, και μάλιστα άμεσα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, από σήμερα το μεσημέρι θα έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.