Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο και ο… φωτογραφικός στόχος

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν ξέρω τι παιγνίδια παίζονται ενόψει των εκλογών (όποτε κι αν αυτές γίνουν!) αλλά συνεχίζεται η συζήτηση και η παραφιλολογία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

 

Ήδη ορισμένοι πιέζουν και τον Μητσοτάκη στον οποίο εισηγούνται αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 5%, με τη λογική ότι αυτό θα βοηθούσε να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα να δοθεί το μπόνους των εδρών με διαφορετικό τρόπο! Τώρα οι 50 έδρες δίνονται κλιμακωτά ενώ πλέον εισηγούνται να το παίρνει το πρώτο κόμμα απευθείας, αν υπάρχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο!
Με τον ισχύοντα νόμο, θυμίζω, το πρώτο κόμμα παίρνει 20 έδρες μπόνους αν συγκεντρώσει 25% και, μετά, 1 έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον, μέχρι τις 50 έδρες. Άρα, για να πάρει όλο το μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 40%. Τέτοια πιθανότητα δεν βλέπει κανένας με βάση το πολιτικό σκηνικό και γι αυτό συζητούν την αλλαγή και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Αυτό που προτείνεται βέβαια μοιάζει…φωτογραφικό το σενάριο και γι αυτό έσπευσαν να το διαψεύσουν από την κυβέρνηση που θα έδειχνε μάλλον…ανήσυχη σε μια τέτοια προοπτική. Έτσι κι αλλιως πάντα η αλλαγή εκλογικού νόμου από την εκάστοτε κυβέρνηση μοιάζει με σενάριο…αποφυγής της ήττας ή εν προκειμένω προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ειδικά με την (νέα ) έλευση του Τσίπρα.

Υπάρχει και κάτι επιπλέον: Για να εφαρμοστεί άμεσα ο εκλογικός νόμος απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Έτσι ο εκλογικός νόμος αν αλλάξει δεν θα εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές, αλλά σε αυτές που λογικά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά. Αλλά μπορεί να είναι και αυτος ο στόχος!

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα