Η εξέταση των αστικών λυμάτων στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης αποτυπώνει αυξητικές τάσεις στη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση, με ανοδική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα.

«Από το τέλος του Ιανουαρίου και έπειτα καταγράφεται αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού μέσω των αναλύσεων στα λύματα σε αστικά κέντρα της Κρήτης. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει επικρατήσει και έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Από την άλλη φαίνεται πως υπάρχει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τον πληθυσμό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί την αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη.

Η σύγκριση με τις μετρήσεις προηγούμενων μηνών δείχνει αύξηση της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.

Μάλιστα η κα. Ψαρουλάκη τόνισε πως και την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου.

«Και η επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι καλή. Αποτυπώνεται αρκετά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά η επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη.